Тринайсет години след ядрената катастрофа в японската АЕЦ Фукушима“ учените

...
Тринайсет години след ядрената катастрофа в японската АЕЦ Фукушима“ учените
Коментари Харесай

Изображения на атоми на радиоактивен цезий, регистрирани за първи път в проби от околната среда на Фукушима

Тринайсет години след нуклеарната злополука в японската АЕЦ „ Фукушима “ учените за първи път получиха директни изображения на атоми на радиоактивен цезий в проби от околната среда, евентуално от един или повече реактори на електроцентралата „ Фукушима Даичи “. Резултатът е реализиран посредством разбор на радиоактивните материали, наречени поллуцити (pollucites), които се образуват в развалените реактори. Откритията дават скъпи данни, които ще оказват помощ за решаването на проблеми, свързани с ръководството на нуклеарните боклуци.

През март 2011 година нуклеарната злополука в АЕЦ „ Фукушима-1 “ беше породена от цунами, провокирано от земетресение с магнитуд 9,1. Огромната 15-метрова вълна се разруши непосредствено в централата, като извади от строя системите за изстудяване на реакторите, спешните електрозахранвания и басейните за предпазване на радиоактивно гориво. Тези неизправности доведоха до разтопяване на дейната зона на трите реактора и до прегряване на басейна за обеззаразяване на четвъртия реактор.

Аварията замърси обширна територия от над един милион квадратни километра. Тя е част от морската зона в съседство с централата до центъра на Токио.

След повредата бяха подхванати многочислени интервенции по обеззаразяване. Въпреки намаляването на радиологичните дози в множеството от нечистите региони остават опасенията по отношение на устойчивостта и наличието на радиоактивен цезий (Cs) в околната среда. Понастоящем този детайл доминира в нечистите зони заради своя интервал на полуразпад от 30,1 години.

За да се усъвършенства контролът върху радиоактивния Cs, проучванията са ориентирани към схващане на свойствата на остатъците от гориво (смес от разтопено нуклеарно гориво и структурни материали), открити в развалените реактори. Големи количества радиоактивен Cs се натрупват под формата на частици. Наричани богати на Cs микрочастици (CsMP), те са със стъкловиден състав и са едва разтворими. Те се образуват на дъното на реакторите при взаимоотношението на разтопеното гориво с бетона.

След като се образуват, CsMP излизат от реакторите в околната среда. Поради това те би трябвало да бъдат деликатно извлечени и изхвърлени. Физикохимичните свойства на тези частици обаче остават неразбираеми, което попречва напъните за тяхното добиване.

В рамките на новото си изследване, оповестено неотдавна в Journal of Hazardous Materials, интернационалният проучвателен екип доста е разширил познанията ни за CsMPs, като за първи път е визуализирал съдържащите се в тях радиоактивни Cs атоми.

„ Ние с убеденост демонстрираме нова поява на Cs, обвързвана с материалите, изхвърлени от реакторите на Фукушима “, изяснява в известие за пресата съавторът на проучването Гарет Лоу от Университета в Хелзинки, Финландия.

обяснява в известие за пресата съавторът на проучването Гарет Лоу от Университета в Хелзинки, Финландия

Въпреки че Cs покрива тези частици в релативно високи концентрации, те остават прекомерно ниски за приемане на изображения в атомарен мащаб въз основата на електронна микроскопия. От друга страна, когато Cs се намира в задоволително високи концентрации, електронните лъчи, употребявани за визуализирането, повреждат пробите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР