Решението на парламента за пенсиите да се увеличат с 11%

...
Решението на парламента за пенсиите да се увеличат с 11%
Коментари Харесай

Голяма манипулация с пенсиите и Швейцарското правило посочи експерт

Решението на Народното събрание за пенсиите да се усилят с 11% е малко необичайно. Не знам по какъв начин да го разясня отвън подтекста на предизборната акция сега.

Това съобщи в изявление пред БНР Мария Минчева, ръководител на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт и зам.-председател на Българска стопанска камара.

" Защото законът ясно е разписал по какъв начин се взимат решения и от кои органи. Това решение беше взето в границите на законовата процедура, всяка година Надзора на Национален осигурителен институт взима такива решения.

Ако приемем, че Народно събрание има право оперативно да се меси в активността на всевъзможни органи, които са групови, това решение не би имало никаква стойност, тъй като надзорът е по този начин изработен, че има паритет сред квотата на държавното управление и на обществените сътрудници.

Това решение може да се разяснява само в предизборната акция.

За мое страдание тематиката с пенсиите се употребява предизборно от политическите партии, защото има над 2 млн. пенсионери, които са гласоподаватели и политиците обичат да раздават пари от трибуната на Народно събрание, надявайки се това да притегли повече гласове в едната или другата посока ", разяснява Минчева.

Тя изясни какво съставлява " Швейцарското предписание ", по което се осъвременяват пенсиите всяка година

" Правилото се изменя  и от 75% от инфлацията и 25% от растежа на осигурителния приход, от 2005 година това решение е обвързано с 50% повишаване на осигурителния приход и 50% от растежа на инфлацията.

По закон годишно се осъвременяват пенсиите с решение на Национален осигурителен институт с % еднакъв на - ползва се правилото, а не се споделя по преценка на надзора, има ясно предписание ", обясни ръководителят на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт.

И разяснява:

" Няма нищо укоримо в това шефът на Национален осигурителен институт да внася предложение за осъвременяване на пенсиите, тъй като законът ясно споделя 50% от растежа на застрахователен приход и 50% от растежа на потребителските цени. "

Мария Минчева предизвести, че живеем в нестабилно време, визирайки сегашната геополитическа обстановка и " прогнозите демонстрират понижаване на растежа на инфлацията ".

За нея огромният проблем " е дълготраен и не се приказва за него – застаряване на популацията ".

" Все по-малко хора ще способстват с вноски и от ден на ден ще са бенефициентите на публичното обезпечаване. Чували сме апелите от нуждата от увеличение на осигурителните вноски, с цел да се преодолее недостига в Национален осигурителен институт. Но колкото и да се усилват вноските би трябвало да гледаме по-комплексно на пенсионната система ", сподели Минчева.

" За нас като работодателска организация, това е детайл, който би трябвало ясно да се каже, да забележим от кое място пенсионерите могат да получават приходи отвън държавната пенсия. Второ би трябвало да се работи за повишение на финансовата просветеност на младежите. А увеличавайки финансовата просветеност, ние би трябвало да знаем, че през днешния ден, внасяйки осигуровки върху действителния си приход, а не върху минималния, това ни подсигурява доза успокоение в годините когато няма да сме дейни ", предложи ръководителят на Надзора на Национален осигурителен институт.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР