Агенцията по вписванията, Търговският регистър и Регистърът на юридическите лица

...
Агенцията по вписванията, Търговският регистър и Регистърът на юридическите лица
Коментари Харесай

Зловещ гаф: Държавни регистри възкресиха починал преди три години лидер на СДС и 3000 лв. глоба към НАП

Агенцията по вписванията, Търговският указател и Регистърът на юридическите лица с нестопанска цел записаха на 28 юни Сдружение „ Регионална организация за икономическо развиване – Благоевград”. За негов представляващ е посочен умрелият през март 2015 година някогашен водач на Съюз на демократичните сили в Благоевград и съсобственик на ЗСТ Альоша Кирилов Сиджимов, оповестява struma.bg.

На същата дата Сиджимов е посочен и като член на Управителния съвет на сдружението наред с предприемача Спас Стамболиев, някогашния регионален шеф Борис Маскръчки и тогавашната служителка в Регионалната работа по заетостта Таня Цветкова.

От трите регистъра излиза наяве, че в действителност РАИР е служебно пререгистрирана отпред с починалия Сиджимов, а през последните 3 година тя е била в процедура по оповестяване в неплатежоспособност по искане на Национална агенция за приходите, на която сдружението дължи 3000 лева След като няколко години се опитвала безрезултатно да си събере задължението, приходната организация спазила вътрешноведомствената наредба да отнесе делото в съда и внесла искане за оповестяване на РАИР в неплатежоспособност макар предизвестения резултат.

На 14.02.2017 година благоевградският областен арбитър Петър Узунов оповестил неплатежоспособността на сдружението с начална дата от август 2015 година и разкрил производството по неплатежоспособност, настрана от това, позволил обща забрана и запор върху имуществото на РАИР и прекратил активността му, разпореждайки сдружението да се издължи на Национална агенция за приходите. През май 2018 година парите обаче още не са импортирани и затова арбитър Узунов приключва производството по неплатежоспособност и праща РАИР в историята.

Неизвестно за какво, вместо сдружението да бъде заличено, в регистрите под линка „ несъстоятелност” обаче на 28-и предишния месец се появява „ Прекратяване на производството заради непоискано възобновяване” и НПО-то е получило служебната пререгистрация по Удостоверение за настоящо положение, като даже в името му е добавено „ сдружение” – по правилник то е единствено Регионална организация за икономическо развиване – Благоевград. Сега според член 632, алинея 4 от Търговския закон би трябвало да се чака изтриване на длъжника от Търговския указател, само че не е ясно по кое време ще стане това.

Агенцията бе основана на 29.12.1997 година, когато „ с поддръжката на ПРООН /б.р. стратегия на Организация на обединените нации за развитие/ нейни създатели стават Американски университет в България, „ Благоевград-БТ” АД, Югозападен университет „ Н. Рилски”, алената компания „ ВАМОС” ООД, синята „ Растер юг” СД, тогавашният народен представител от Съюз на демократичните сили Илиан Попов и други Мисията на РАИР е „ да подкрепя социално-икономическото развиване на Благоевградски район посредством поощряване на предприемачеството и развиването на дребния и междинен бизнес и да способства за понижаване на безработицата в региона”.

Агенцията заявява още, че ще работи за развиване и одобряване на гражданското общество, науката, техниката и технологиите, ще подкрепя икономическото развиване на Благоевградски район, ще създава районни тактики за изцяло и секторно развиване на стопанската система и ще спомага за тяхното осъществяване, ще прави демонстрационни планове в областта на селското стопанство и преработвателната индустрия, ще активизира дейностите на районни, национални и интернационалните институции по осъществяване на планове и начинания за развиване, ще подкрепя и подтиква развиването на мощни и свободни медии за популяризирането на свободната самодейност на жителите и така нататък РАИР печели и няколко плана, един от които е по Програма за европейско териториално съдействие Гърция – България 2007-2013.

Като реализирани резултати по него РАИР регистрира, че е съдействала за икономисване на сила, по-безопасни условия на труда и понижаване на екологични произшествия, само че без да се дават образци по кое време и по какъв начин е станало това. Според документите по този план работили 5 гръцки и 3 български сътрудници, които „ приложили повсеместен метод за районните политики за поддръжка, прилагайки новаторски принадлежности за електронно образование, основаване на система за узаконяване на квалифицирани техници и създаване на обща база данни в интернет”. 2-та благоевградски вуза и един проучвателен център от Гърция пък взели участие в плана, „ предоставяйки своя проучвателен опит”, 3 бизнес камари „ свързали резултатите от плана с действителните потребности на пазара”, 1 организация по поддръжка и 1 общинско дружество „ дали своите познания по въпросите за поддръжка” и така нататък, до момента в който сумата стигне 63 735,00 лева

„ Когато създадохме РАИР преди повече от 20 година, го направихме с огромен възторг, организирахме няколко балкански срещи сред предприемачи, само че действително не мога да кажа какво съответно бе реализирано от организацията, тъй като от дълго време се оттеглих”, спомни си Ил. Попов. Според него активността на сдружението спаднала внезапно, откакто университетите сами почнали да аплайват по планове. Тъй като през днешния ден в Благоевград не може да се уточни и едно съответно постижение, реализирано посредством инициативността на РАИР, организацията в действителност ще остане в историята на регионалния център на Пиринско единствено с неплатения си дълг към Национална агенция за приходите.

На процедура всяка година в Окръжен съд – Благоевград като юридически лица с нестопанска цел се записват десетки сдружения и фондации, по-голямата част от които по този начин и не съумяват да проработят. Забелязва се обаче трайно намаляване на броя им – до момента в който през 2015 година са регистрирани 125 такива организации с нестопанска цел, през 2016 година техният брой е 104, а за предходната година – 81. Като цяло съвсем всички получават регистрация, а дребното отводи са поради недостатъчност на документите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР