Африкански бурни ритми прозвучаха в събота на 21 май в

...
Африкански бурни ритми прозвучаха в събота на 21 май в
Коментари Харесай

Екзотиката на Африка блесна в центъра на София

Африкански бурни ритми прозвучаха в събота на 21 май в центъра на София пред Народния спектакъл „ Иван Вазов “. Столичани усетиха духа на Африка, усета на Африка, ароматите на Африка, ритъма на Африка! С една дума – Африка се придвижи в центъра на София без коронавирус ограничавания. Цветна, красива, пъстра, ароматна, омайваща и вкусна Африка зарадва всички присъстващи със своята специфика. Ако не сте пътували до Черния континет може да го сторите без проблем всяка година в Деня на Африка.



На 25 май по света се означи Денят на Черния континент. Групата на африканските посланици събраха представители на българското държавно управление, бизнеса, университетските среди, дипломати и публицисти на " афропарти " под наслов " Африка: Земя на огромни благоприятни условия ". То се организира под патронажа на Н. Пр. госпожа Закия Ел Мидауи, дипломат на Мароко.

Инициативата е на африкански посланици от Алжир, Ангола, Египет, Либия, Мароко, Нигерия, Южна Африка и Почетните консулства на Судан и Сейшелските острови упълномощени в България.

Атмосферата на Африка се придвижи пред Народния спектакъл „ Иван Вазов “, където гостите се любуваха на неповторими кулинарни специалитети от арабските африкански страни и превъзходното вино от ЮАР. Южноафриканците смаяха минувачите с необикновен локален ликьор, за който настояват, че предхожда и превъзхожда фамозния „ Бейлис “. Египтяните се конкурираха със суданците по най-студено и вкусно каркаде, а мароканците мериха сили с алжирците по най-вкусен „ кус-кус „ с тиква, моркови, пилешко и куркума. По сладкишите всички бяха квит – неповторимият портокалов и лимонен къс по нищо не отстъпваше на арабската саралия, суданската басбуса и египетските сладкиши. Опашки се извиваха пред щандовете на Алжир, Египет и Мароко за порциите вкусни манджи. Любителите пък на изкуството се редяха на опашка пред щанда на Кения и Гана, където доминираха забавни сувенири, шарени облекла и красиви картини с африкански претекстове рисувани върху камилска кожа. Щандовета се надпреварваха в продажбата на сувенири, защото събраните средства ще бъдат дарени за щедрост.



Гостите можеха да пробват от пикантните гозби, ухаещи на екзотични подправки. Традиционната мароканска кухня с известното ядене " Тааджин " се съревноваваше с ястията от Судан и прословутия судански " качамак " - " Ассида със сос Маллах ". Никой не си и намерения да подмине африканските сладкиши с канела и карамел, които бяха в обилие на всичките щандове. Те вървяха с марокански чай от мента и алено суданско каркаде. Чайовете от алено суданско каркаде и мароканска прясна мента допълваха усета на арабските сладкиши с канела и карамел. Европейските посетители и българските домакини обмениха отзиви за африкански пикантни гозби, ухаещи на екзотични подправки

Студените питиета от фурми, червени боровинки и горски ягоди се конкурираха със международно известните виновност на ЮАР. Щандът на Нигерия събра доста любопитни да видят сувенири от страната, а пък алжирците демонстрираха скъпи кожени произведения. Либийците тази година привличаха с невероятни аромати на благовонии от характерни ароматни пръчици, сходни имаше и на щанда на Египет и Алжир, само че с други аромати. На щанда на ЮАР се предлагаха и яйца от щраус, а на този на Мали - картини върху кожа и платна с масло на локални майстори.

На афромузиката и царствените благовония се любуваха и посланиците на други страни, както и многочислените посетители пристигнали да се се потопят в атмосферата на характерния африканския обичай.



Посетителите имаха опцията да видят и да закупят разнообразни африкански сувенири, облекла, бижута и аксесоари, отразяващи африканската просвета. Събраните средства ще бъдат дадени на фондация „ За Нашите Деца “.

По-късно денем – в 16:00 ч., част от тържеството продължи в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Там Катедра „ Африканистика “ на Факултета по типичен и нови филологии бе подготвила доста изненади за всички посетители. „ Целта на събитието е посредством изкуство, музика и разговор дружно да отпразнуваме и споделим културното благосъстояние и многообразие на Африка, с българската и африканската общественост в България “, оповестяват от висшето образователно заведение.

Официални посетители на празника бяха Бистра Окереке, Патрик Андерсон, Даниел Делибашев, Стивън Ачикор и Прея. Събитието се провежда с финансова поддръжка по план " Африка в България и България в Африка ", към НИС, Софийски университет.

Автор: Оля Ал-Ахмед

По случай Деня на Африка предоставяме екзотична африканска рецепта от Судан

Рецепта за судански качамак
" Ассида със сос Маллах "

500 г смляно телешко месо
150 г суха дребна бамя
100 г бяло брашно
100 г доматено пюре
150 г кисело пълномаслено мляко
50 г стрит чесън
2 глави стрит лук
1 пакетче краве масло
500 г грис
Сол, ким, дафинов лист, червен пипер, кориандър, кардамон, пикантен пипер или малко джинджифил

Начин на подготвяне:

Накълцаното месо се смесва с другите артикули и се запържва на муден огън. Сипва се последователно малко вода, до момента в който сместа не стане пастообразна. Внимателно и последователно се прибавят доматеното пюре с брашното. Сместа непрестанно се разбърква до приемане на соса. Отделно се сваряват на муден огън количеството грис с пакетче масло и киселото мляко до приемане на гъста субстанция, която се разлива отмерено в купички. След като изстине, се залива с получения сос, който също би трябвало да е леден. Сервира се като главно ядене и то студено. Идеално за летните жеги с чаша студено каркаде.


























Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР