56% от българите не считат, че правителството се справя добре

...
56% от българите не считат, че правителството се справя добре
Коментари Харесай

За 56% от българите кабинетът не се справя с епидемията

56% от българите не смятат, че държавното управление се оправя добре със обстановката към ковид. 32% дават позитивна оценка на кабинета, а 11% не могат да преценяват. Това установи изследване на организация " Галъп ", направено в края на 2020 година и оповестено през днешния ден. То обгръща 47 страни.

Сравнението с по-ранни данни сочи, че в хода на 2020 година се е нараснало разочарованието от властта. " В първите месеци на рецесията българското държавно управление, а и доста други по света, получиха мощен ситуационен рейтинг, подбуден ненапълно и от страха и неизвестността на новата опасност. Постепенно, в последните месеци този мощен първичен заряд на поддръжка се изчерпва – и заради приучване със новата обстановка и живот в изискванията на ковид, и заради сериозния растеж на новите случаи в страната в края на 2020 година Така, в случай че през април и юни болшинства от близо три четвърти одобряваха метода, по който държавното управление у нас се оправя с ковид, то в този момент този дял се е стопил до една трета. Ще би трябвало да се изчака какъв ще е резултатът от спада в случаите на ковид, с цел да се види имали възкръсване на индикаторите ", разяснява " Галъп ".

В момента хората, които смятат опасността от COVID-19 за пресилена са съвсем толкоз, колкото и тия, които мислят, че е действителна (42% на 44%). А на старта на пандемията тезата за преувеличеността събираше доста повече поддръжници. 

Над половината от запитаните българи (56%) показват подготвеност да се откажат от някои от своите човешки права, в случай че това ще помогне да се спре разпространяването на ковид.   31% не биха жертвали своите права, даже и с цел да лимитират болестта. 13% нямат мнение по този въпрос. " Макар че болшинството у нас към момента е склонно да се откаже от свои права в битката срещу вируса, вижда се и сериозен спад на изразената подготвеност за това, спрямо заявеното единодушие през март (83%) и април (78%).   Българското общество е и надалеч по-неуверено в единодушието си за отвод от човешки права на фона на систематизираните за света данни ", проучват социолозите. 

ВАКСИНИ

42% от българите показват предпочитание да се имунизират, ако има публично налична ваксина против ковид, която е считана за безвредна е ефикасна. 36% по-скоро не биха си сложили такава ваксина.   Отговорите у нас са близки до междинните стойности за Европейски Съюз.

ПРАВА  И СВОБОДИ - ГЛОБАЛНО

Почти трима от четирима анкетирани в целия свят показват готовността си да жертват някои от своите човешки права , в случай че това оказва помощ за попречване на разпространяването на заболяването. Една четвърт споделят противоположното мнение.  " До 90% от хората в Грузия и Виетнам декларират, че са подготвени да се откажат от някои от правата си, с цел да се борят с вируса, само че дяловете са обилни и в Германия, Кот д’Ивоар, Армения, Ирак, Киргизстан, Австрия и така нататък Хората в Русия, Латинска Америка, източната част на Европейски Съюз и Съединени американски щати не са толкоз склонни да се отхвърлят от човешките си права, даже в случай че това оказва помощ да се предотврати разпространяването на вируса. Най-големият дял на нежеланието по този въпрос е регистриран в Япония, Мексико, Перу, Палестина и източните страни от Европейски Съюз. 

Ограниченията за пътешестване явно към този момент се възприемат като „ новото обикновено “. Повече от три четвърти по света са съгласни или изрично са съгласни, че рестриктивните мерки за пътешестване сред страните са допустими, с цел да се борим против разпространяването на ковид.   Една пета не са съгласни или изрично не са съгласни ", проучва " Галъп ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР