Астрономите откриха още 12 луни около Юпитер, с което общият

...
Астрономите откриха още 12 луни около Юпитер, с което общият
Коментари Харесай

Астрономи откриха още 21 спътника на Юпитер

Астрономите откриха още 12 луни към Юпитер, с което общият брой на спътниците на най-голямата планета в Слънчевата система доближи 92. Така Юпитер стана планетата с най-вече естествени спътници в нашата слънчева система, като Сатурн попада на второ място с 83 доказани луни до момента.

Новите луни на Юпитер бяха открити благодарение на телескопи в Хавай и Чили през 2021 година и 2022 година и техните орбити бяха доказани от спомагателни наблюдения. Размерът им варира от един до три километра.

През април Европейската галактическа организация ще изпрати галактически транспортен съд, ориентиран към проучване на Юпитер и някои от най-големите му ледени луни. Следващата година НАСА ще започва задачата Europa Clipper за проучване на едноименната луна на Юпитер, която може да съдържа цялостен океан под замръзналата си кора.

Смята се, че многочислените дребни луни на Юпитер и Сатурн са фрагменти от в миналото по-големи луни, които са се сблъскали една с друга или с комети или метеорити. Същото важи и за Уран и Нептун, само че те са доста надалеч, тъй че техните спътници са още по-трудни за забелязване.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР