Българският национален тенис център (БНТЦ) в София има потенциал да

...
Българският национален тенис център (БНТЦ) в София има потенциал да
Коментари Харесай

Държавата ще помага за създаване на международен тенис център в София

Българският народен тенис център (БНТЦ) в София има капацитет да стане интернационална база за развиване на играчи и треньори от международно равнище. За задачата в близко бъдеще ще бъдат координирани взаимни дейности сред българската федерация (БФТ), интернационалната федерация (ITF) и министерството на младежта и спорта (ММС), което е притежател на парцела в Борисовата градина, където е построен БНТЦ.

Това стана ясно по време на визитата у нас на президента на ITF Дейвид Хагърти. Днес американецът организира среща със служебния министър Весела Лечева, на която бяха разисквани първите вероятни стъпки.

" Смятам, че националният тенис център, който имате, е ужасно начало - съобщи Хагърти. - Мисля, че можем да работим дружно и да надграждаме това, с което разполагате. В бъдеще може да се наложи той да бъде доразвит, само че това е въпрос на обмисляне. Важното е страните да работят дружно, да гледат в една посока. Само тогава има смисъл. Но сме уверени, че има чудесна основа с наличния комплекс. Разбира се, нуждае се от малко възобновяване, от малко модернизиране. Затова е значимо да си сътрудничим. "

Шефът на международния тенис, който също по този начин е и член на МОК, разяснява и какви са най-големите провокации пред спорта в днешни дни:

" Най-важното през днешния ден е да ангажираме младежите. Както в тениса, по този начин и във всички спортове. Да им дадем опция да живеят по-здравословно посредством спорта. Тенисът е нещо, което може да те научи толкоз доста за живота. Когато играеш, от време на време самичък би трябвало да признаеш дали топката е била вътре или вън. С други думи би трябвало да можеш да бъдеш почтен пред себе си. Спортът учи на полезности. Днешните деца имат толкоз доста благоприятни условия за ангажиране на вниманието - телевизия, видео игри и какво ли още не. Затова е значимо да знаем, че полезностите на спорта доближават до тях. И това е, което ние можем да предложим като спортна организация. "

Министър Лечева също посочи като приоритет работата на БФТ с подрастващите. И подчертава върху финансирания с държавни средства план " Тенисът - спорт за всички ".

" За нас е голяма чест член на МОК да засвидетелства голямо доверие освен към българския спорт, само че и към развиването на българския тенис - сподели тя. - Тенисът е един от най-атрактивните спортове, които могат да дадат опция на подрастващите да заемат своята дейна роля и посредством спорт да запълват своето свободно време. Радвам се, че фокусът на федерацията е в усилване на масовостта на спорта. Колкото повече деца има по кортовете в България, толкоз повече триумфи може да чакаме. Нашата задача като министерство е да дадем късмет и опция на българските деца да спортуват и на най-талантливите да изявяват своите благоприятни условия идващите години. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР