Лекарства


Учени от университета в Суонзи, Великобритания, създадоха наночастици, които могат

Учени от университета в Суонзи, Великобритания, създадоха наночастици, които могат ...

... Т.нар. наноточки имат особена структура и могат да поглъщат светлината и да генерират нови видове електромагнитни вълни. Създадените от британските учени "точки" унищожили до 80 на сто от раковите белодробни клетки. Учените отбелязват, че заключенията им могат да открият пътища за използване на зеления чай за производство на противоракови лекарства.


Лекари от ловешката болница блокираха за 30 минути движението в

Лекари от ловешката болница блокираха за 30 минути движението в ...

... видят нещо на лице, не вярват. "Казва, че мрънкаме. Сега, когато корабът потъна, господин министър, вие ни кажете какво да направим - да работим или да се давим", коментират медиците. Прокуристът на болницата доктор Ченко Чалъков съобщава, че февруарските заплати на медиците ще бъдат изплатени в края на този месец.


Следващите 2-3 г. развитието на имунизационния календар ще има две

Следващите 2-3 г. развитието на имунизационния календар ще има две ...

... усложнения след варицела. Има и смъртни случаи при млади мъже", каза д-р Кунчев. "Ще бъде въведена грипна ваксина за рискови групи при хората над 60-годишна възраст. Имаме много добра разпределение на календара за ваксини. До навършване на първата година трябва са съсредоточени почти 90 % от имунизациите", обобщи д-р Кунчев.81-годишният австралиец Джеймс Харисън, известен като Човекът със златната ръка,

81-годишният австралиец Джеймс Харисън, известен като Човекът със златната ръка, ...

... 14-годишен, когато е претъпял тежка операция на гръдния кош и е бил спасен благодарение на кръвта на дарители. Започва да дарява от 18-годишен, когато законът вече му позволява. Джеймс Харисън е вписан в Книгата на рекордите „Гинес” с уникалния брой кръводарявания и е отличен с Почетен орден на Австралия.  


Очертават се две групи родители, с които има проблеми при

Очертават се две групи родители, с които има проблеми при ...

... у нас. Според него става дума за стотици хора дневно, което не означава, че това води автоматично до заболяване. "Факт е обаче, че всяка година се регистрират по 400-500, а и по 800 случая на хора с лаймска болест или с марсилска треска, които се пренасят от кърлежите", каза Кунчев.


Британски учени направиха неочаквано откритие, докато търсеха метод за борба

Британски учени направиха неочаквано откритие, докато търсеха метод за борба ...

... му аналози. Химици направили откритото вещество по-ефикасно срещу определени белтъци. Опити с ракови клетки показали, че новата му версия IMP-1088 може ефикасно да се бори с най-разпространените форми на простуда. При това веществото се оказало ефикасно и за профилактика, и за лечение. Резултатите от изследването са публикувани в Nature Chemistry.В бюджета на НЗОК се очертава 80 млн. лв. дефицит

В бюджета на НЗОК се очертава 80 млн. лв. дефицит ...

... съществуват и допълнителни механизми. Определените средномесечни бюджети на болниците са 159 млн. лв., като през миналата година сумата е била 141 млн. лв., посочи Начева и подчерта, че не очаква "напрежение в болничната сфера". Тя припомни, че лечебните заведения имат право да преразпределят икономии в рамките на тримесечните си бюджети.


Във връзка с липсата на лекарствен продукт за лечение на

Във връзка с липсата на лекарствен продукт за лечение на ...

... по договора ще обезпечат потребността от медикамента до финализиране на обжалваната процедура, уверяват от министерството на здравеопазването. До недостига на Emtricitabine/Tenofovir disoproxil се достигна след обжалване пред КЗК на процедура за доставка на лекарствени продукти за лечението на пациенти с ХИВ, туберкулоза, психични и поведенчески разстройства, уточняват от здравното министерство.


Известно е, че топлият чай стимулира отслабването, но швейцарски учени

Известно е, че топлият чай стимулира отслабването, но швейцарски учени ...

... участниците 30 минути преди да пият чай и 90 минути след това, допълва БТА. Резултатите показват, че разходът на енергия се увеличава с 8,3% след студен чай, при 3,7% след топъл чай.Изследването е поредното, което показва, че чаят е полезен. Освен че допринася за отслабване, той намалява риска от глаукома.


Няма да има прекъсване във ваксинирането на децата според задължителния

Няма да има прекъсване във ваксинирането на децата според задължителния ...

... липса на инсулин министър Ананиев каза, че с предстоящите промени в Закона за лекарствените продукти в хуманна медицина, които преди дни бяха приети на второ гласуване от здравната комисия, няма да се допуска липса на медикаменти. Той изрази надежда, че промените ще бъдат приети и гласувани бързо в пленарна зала.


Пациентите с ХИВ, туберкулоза, психични и поведенчески разстройства, дължащи се

Пациентите с ХИВ, туберкулоза, психични и поведенчески разстройства, дължащи се ...

... за реда за заплащане от републиканския бюджет за лечението на български граждани за заболявания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване за 2018 г. Процедурата включва 32 обособени позиции за лекарствени продукти за пациенти с HIV, с туберкулоза и пациенти с психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на опиоиди.Учени от Медицинския колеж на Джорджия установиха, че употребата на

Учени от Медицинския колеж на Джорджия установиха, че употребата на ...

... и остеопороза. Автоимунните заболявания са свързани с разстройство на дейността на имунната система, което води до производство на атакуващи здрави тъкани в организма антитела и лимфоцити. При ревматоидния артрит е засегната съединителната тъкан и са нарушени функциите на бъбреците и други органи. Резултатите от изследването са качени на сайта MedicalXpress.


В писмо до Министерството на здравеопазването пациентски организации алармират, че

В писмо до Министерството на здравеопазването пациентски организации алармират, че ...

... сериозен кадрови проблем“. Тръжната процедура за тестовете е обявена преди дни, но може да продължи с месеци. „Когато го споделям на колеги в Европа, те недоумяват как е възможно подобно нещо - да даваш милиони за лекарства, а да не си подсигурил тестове, с които да видиш дали те действат“.


Малко е известно за това как някои патогенни бактерии като

Малко е известно за това как някои патогенни бактерии като ...

... на Нотр Дам, Индиана, и на Илинойс са установили, че комуникирайки помежду си, бактериите подават сигнали за стрес, когато са застрашени от антибиотици. Отделяният в подобна ситуация химикал, наречен алкил хидроквинолон, вероятно активира защитни механизми, допринасящи за антибиотичната резистентност на бактериите, която се превръща в нарастваща заплаха за общественото здраве.


Край на рецептите за лекарства по Здравна каса, написани на

Край на рецептите за лекарства по Здравна каса, написани на ...

... върне. Също така е спорно дали има санкции за аптеката ако отпусне лекарствата по нея, твърдят фармацевтите. Общото мнение е, че електронизацията така или иначе трябва да се случи. Въпросът е как и дали ще помогне на лекари като д-р Калчева в работата, защото желаещи да заемат местата им няма.


СРЗИ проведе пресконференция по повод Европейска имунизационна седмица. На нея

СРЗИ проведе пресконференция по повод Европейска имунизационна седмица. На нея ...

... години“, каза тя и посъветва: „Нека много добре да се замислим, когато дойде време за имунизации, за да не се завърнат болести, които вече ние сме забравили“. Според д-р Ирина Гатаневска информационните кампании трябва да се засилят, за да може все повече родители да се убедят от ползите на ваксините.Българи остават без лечение, защото не могат да доплатят за

Българи остават без лечение, защото не могат да доплатят за ...

... Мария Стойнева се надява институциите да я чуят и да променят решението си. „Много ми е обидно, защото не умеят да ценят хората си“, казва тя. Лекарите се надяват Касата да върне старите цени. В противен случай те ще бъдат принудени да работят с по-евтини и вероятно по-некачествени медицински изделия.


Контрацептивните средства в комбинация с генетична мутация могат сериозно да

Контрацептивните средства в комбинация с генетична мутация могат сериозно да ...

... препоръчване при предразположеност към коагулопатиите и най-вече при мутацията на Лайден. Подробен генетичен анализ трябва да бъде направен преди изписването на противозачатъчни. Ако жената взима орални контрацептиви и е носител на Лайденова мутация, то рискът от тромбоза се повишава 35 пъти. Без споменатата мутация рискът от тромбоза е десетократно по-малък.


Децата, засегнати от прогерия - рядко нелечимо заболяване, свързано с

Децата, засегнати от прогерия - рядко нелечимо заболяване, свързано с ...

... за потенциален пробив, който може да доведе до лечение на заболяването", заяви ръководителката на изследването Лесли Гордън от университета Браун. Лекарството допринася да се извади от строя протеин, който се натрупва в анормални количества при заболяването прогерия и предизвиква клетъчни увреждания. Генетичното заболяване засяга около 1 на 20 милиона души.


Десета поредна година България участва в Европейската имунизационна седмица /23-29

Десета поредна година България участва в Европейската имунизационна седмица /23-29 ...

... на имунизационния обхват под определени критични стойности е предпоставка за епидемично разпространение на съответната инфекциозна болест. За здравноосигурени лица, които не са упражнили правото си на избор на личен лекар, задължителните имунизации могат да бъдат извършени безплатно в имунизационния кабинет на всяка Регионална здравна инспекция на територията на областните градове.


Ваксините, които се използват в България са на най-високо ниво

Ваксините, които се използват в България са на най-високо ниво ...

... ваксините, не е толкова голям, но гласността, която те дават чрез социалните мрежи, е много висока, поради което се създава впечатление, че са болшинство. Д-р Дариткова каза, че хората трябва да знаят, че макар и здрави, като носители на болест, която не са имунизирали, могат да се окажат тежки заразоносители.Турски уролози установиха, че аспиринът може да бъде ефикасен срещу

Турски уролози установиха, че аспиринът може да бъде ефикасен срещу ...

... в Истанбулския медицински университет, като били използвани таблетки от 100 милиграма. В експериментите участвали 200 мъже с еректилни смущения на възраст между 18 и 76 години. Било установено, че взимането на аспирин в продължение на половин година осигурило на участниците увеличение на пълноценните полови актове между 31 и 78 процента.


Учени от университета в Лозана, Швейцария, заключиха, че всеки вид

Учени от университета в Лозана, Швейцария, заключиха, че всеки вид ...

... заболяването и заедно с проведената химиотерапия позволил да бъдат умъртвени засегнатите клетки и тъкани. По данни на учените, оцеляването на пациентките след подобно лечение е значително по-успешно - 80 на сто от подложилите се на комбинираната терапия жени били живи две години след приключването й и се чувствали много добре.


"Кошмарни бактерии" с необичайна резистентност към антибиотици от последния ешелон

"Кошмарни бактерии" с необичайна резистентност към антибиотици от последния ешелон ...

... и домовете за възрастни хора. В много случаи техни близки също се заразяват. Бактериите непрекъснато еволюират и стават резистентни към стари и нови антибиотици. Около 2 милиона американци се заразяват с резистентни бактерии годишно, като 23 000 умират. Докладът е изготвен от американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията.


Специалисти от университета Браун получиха нов вид антибиотик, който е

Специалисти от университета Браун получиха нов вид антибиотик, който е ...

... вече става устойчива на почти всички антибиотици. Около 30 процента от хората са носители на тази бактерия и в болниците, където повечето пациенти са с отслабен имунитет, тя се предава лесно. Новото лекарство атакува механизма на оцеляване на бактерията, като разрушава външния й слой. Така тя трудно би станала резистентна.


Учени от БАН разработват универсална ваксина срещу грип. Според тях

Учени от БАН разработват универсална ваксина срещу грип. Според тях ...

... това нещо може да бъде обект на имунния отговор. Ние атакуваме него", обясни пред Нова телевизия доц. д-р Андрей Чорбанов, ръководител на департамент "Имунология" към БАН. "Това може да бъде революция. По света много конкурентни групи работят по създаване на такъв тип ваксини и подходите им са различни", допълни той.В Македония са намалени максималните цени на 336 генерични и

В Македония са намалени максималните цени на 336 генерични и ...

... и дребно на лекарствата, което ще влезе в сила от 1 април. Това заяви днес на пресконференция министърът на здравеопазването Венко Филипче, който каза, че цените на генеричните и иновативните лекарства намаляват с 40 до 50 процента. В това намаляване на цените са включени всички групи лекарства от позитивния списък.


Всяка година учените се изправят пред предизвикателството светкавично да създадат

Всяка година учените се изправят пред предизвикателството светкавично да създадат ...

... която са си поставили микробиолозите, е да намалят степента на страдание при пациентите с ревматоиден артрит и да повишат двигателната им активност. А с напредването на годините, когато болестите постепенно ще изчезват, учените ще се изправят пред нови, непреодолими на пръв поглед трудности и все по-често ще поглеждат към звездите.


Употребата на антибиотици по света се е увеличила с 65

Употребата на антибиотици по света се е увеличила с 65 ...

... експертна група, създадена през 2014 г. във Великобритания. Употребата на антибиотици е по-малка в страните с високи доходи - 10,3 милиарда дози дневно, като между 2000 г. и 2015 г. тя е нараснала с едва 6 процента. Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.


Щитовидната жлеза е най-голямата жлеза с вътрешна секреция в човешкото

Щитовидната жлеза е най-голямата жлеза с вътрешна секреция в човешкото ...

... установява точното място на възела, а след това посредством игла се извежда материал. Впоследствие тези клетки се анализират от специалист патоанатом. Изследването е платено. Извършва се от доц. д-р Елисавета Вълчева, всеки вторник, след предварително записване на телефон 082 502 430 или регистратурата на ДКЦ-2 (ж.к. "Здравец-Изток", ул. "Рига" 35).


През зимата на 2013 г. Сю Скот вече бе организирала

През зимата на 2013 г. Сю Скот вече бе организирала ...

... срещу рак на маточната шийка. Излекуването на Сю освен това доведе лекарите до неочаквано откритие, което ще даде възможност да се води борба с други видове тумори. "Извлякохме от организма й ДНК секвенция, която може да бъде вкарана във всякакви клетки, за да атакуват рака по същия начин", отбелязаха учените.


Майките, които ядат зелени листни зеленчуци през първите три месеца

Майките, които ядат зелени листни зеленчуци през първите три месеца ...

... това сякаш не променя нищо, допълва БТА. Учените са проследили 310 бебета, чиито майки периодично са попълвали въпросници за храната си през бременността. Миналата година учени от университета "Куин Мери" в Лондон установиха, че рискът от астма за бебетата се увеличава два пъти, ако майките ядат много захар през бременността.


Европарламентът предупреди за опасен спад във ваксинациите. Намаляващото обществено доверие

Европарламентът предупреди за опасен спад във ваксинациите. Намаляващото обществено доверие ...

... на борба с антимикробната резистентност. В своя план за действие относно антимикробната резистентност Европейската комисия обяви стимули за увеличаване на навлизането на диагностика, алтернативи на антимикробните средства и ваксини. Европейската комисия ще представи инициатива за засилено сътрудничество в борбата с болестите, предотвратими чрез ваксини, през второто тримесечие на 2018 г.


Голяма част от нещата, които се казват за отравянето на

Голяма част от нещата, които се казват за отравянето на ...

... дни може да има пълно излекуване на дишането", каза още той. Професорът припомни и случай от 90-те години, когато е излекувал отровения тогава Бриго Аспарухов. "На Бриго Аспарухов му бяха сложили в кафето тетрахлорметан. Блокираха бъбреците и черния му дроб. Тук важно е да бъде поставено правилното лечение", заключи експертът.


Британски експерти създадоха хапче против диабет, което съдържа хранителна съставка

Британски експерти създадоха хапче против диабет, което съдържа хранителна съставка ...

... "Блъд флоу +" се надяват, че резултатите от работата им ще бъдат подкрепени от много по-мащабно 5-годишно проучване на 18 000 души от Харвардския университет в САЩ. Неговата крайна цел е да установи дали съставката на какаото помага срещу инфаркт, инсулт и деменция. Първите резултати се очакват около 2020 г.


Млякото на австралийския бозайник птицечовка може да се окаже ключът

Млякото на австралийския бозайник птицечовка може да се окаже ключът ...

... от зараза с бактерии. Анализирайки по-детайлно млякото на птицечовката, учените са идентифицирали необичаен протеин с уникални антибактериални свойства, способен да спасява животи. Въпреки че протеинът е характерен само за бозайниците от разред Еднопроходни, идентифицирането му дава възможност на учените да повишат знанията си за структурата на белтъците като цяло.  


Да се разрешат ин витро процедурите след смъртта на един

Да се разрешат ин витро процедурите след смъртта на един ...

... един случай преди няколко години, при който пациентка почина след пункция. Тогава имаше спор между двете семейства кой да ги вземе.Те не ги дадоха нито на едното, нито на другото, тъй като по наредба е забранено", припомни Георгиева. В някои европейски страни, сред които Испания, това вече се е случило.


Консумацията на чия, окачествена като суперхрана, помага за контролиране на

Консумацията на чия, окачествена като суперхрана, помага за контролиране на ...

... хранене е бил продължен с още два месеца, като в диетата е включена и чия. Резултатите от първия експеримент са показали, че консумацията на чия предпазва от развитие на дислипидемия и инсулинова резистентност. При втория тест гризачите, развили двете състояния, напълно са се възстановили от тях след включването на суперхраната.


Колоезденето може да забави стареенето и да подмлади имунната система,

Колоезденето може да забави стареенето и да подмлади имунната система, ...

... е трябвало да могат да изминат 100 км за по-малко от 6,5 часа, а жените - 60 км за 5,5 часа. Контролната група от неспортуващи се е състояла от 75 здрави хора на възраст от 57 до 80 години и 55 млади хора на възраст от 20 до 36 години.


Мъж, паднал от петия етаж на сграда във Варна, спешно

Мъж, паднал от петия етаж на сграда във Варна, спешно ...

... От Районния център по трансфузионна хематология търсят доброволци, които да дарят кръв. Към момента няма значение от каква кръвна група ще са хората, които ще се отзоват, съобщи Moreto.net. Мъжът, който е родом от Бургас, е настанен в Болница "Света Анна". За решилите да помогнат кръвта е за Венцислав Господинов.


Кашлицата е неизменен спътник на човека в сезона на настинките

Кашлицата е неизменен спътник на човека в сезона на настинките ...

... задължително човек незабавно да търси лекарска помощ. Това се налага, ако кашлицата продължава над три седмици или се придружава от болки в гърдите или затруднено дишане. За облекчаване на кашлица експертите препоръчват също почивка и прием на повече течности, например топла вода с лимон и мед или с листенца мащерка.


Учени от института Солк в Калифорния тестват вещества, чийто ефект

Учени от института Солк в Калифорния тестват вещества, чийто ефект ...

... ускорен метаболизъм на захарта. Учените отбелязват, че съединението 14 е средство срещу диабет и метаболитен синдром, който води до затлъстяване, високо кръвно налягане, високо ниво на кръвната захар и на лошия холестерол. В експерименти с мишки е установено, че препаратът подобрява чувствителността на организма към глюкозата и намалява телесната маса.


Реплика на Венера Милоска - прочутата статуя на безръка богиня

Реплика на Венера Милоска - прочутата статуя на безръка богиня ...

... устройства, тази проблематика не е известна на широката публика“, отбелязват от „Хендикап интернешънъл“. През първия етап от въпросната кампания 19 души в Того, Сирия и Мадагаскар се снабдиха с протези от 3D принтер. През втория етап е предвидено над 100 души с ампутирани ръце в Индия да получат подобни протези.


Миналата седмица здравните власти в Япония одобриха за употреба в

Миналата седмица здравните власти в Япония одобриха за употреба в ...

... да подейства за 24 часа, защото то подтиска механизма, използван от вирусите, за да поемат контрол над мРНК (нуклеиновата киселина, която служи като матрица или шаблон) с цел създаването на вирусни РНК, обяснява Шериф Мосад, специалист по инфекциозни болести в Cleveland Clinic, пред Yahoo Lifestyle. Още за лекарството четете ТУК.


Мащабно проучване, целящо да разреши отдавнашния спор за ползата от

Мащабно проучване, целящо да разреши отдавнашния спор за ползата от ...

... под търговското наименование Прозак, има по-слаба ефективност, но по-добра поносимост. Имайки предвид, че отчита усреднени ефекти, проучването не трябва да се тълкува като показателно за ефективността на антидепресантите при всеки пациент, отбелязват авторите. Специалистите напомнят, че за съжаление около една трета от пациентите не реагират на медикаменти, предписвани срещу депресия.


Млади червенокръстци от Варна организират кръводарителска кампания "Дари кръв -

Млади червенокръстци от Варна организират кръводарителска кампания "Дари кръв - ...

... други изненади, които са им подготвили организаторите, пише „Телеграф“. В приятната атмосфера на Социалната чайна, заедно с доброволците от Български младежки Червен кръст и студентите от Медицинския университет във Варна, гостите ще имат възможност да научат от специалисти в областта на кръводаряването още нещо ново за тази хуманна дейност.  


17-годишен младеж е тежко ранен при катастрофа в Слънчев бряг,

17-годишен младеж е тежко ранен при катастрофа в Слънчев бряг, ...

... с пътните условия скорост е катастрофира лека автомобил „Фолксваген Поло“, с бургаска регистрация. Автомобилът е управляван от 18-годишния Г.У. от Несебър. При инцидента е пострадал пътуващият в автомобила А.П. /17г./ от Несебър. Той е настанен за лечение в УМБАЛ - Бургас с мозъчно сътресение и счупване на дясната гривнена става.


Учени от университета "Рокфелер" в Ню Йорк откриха ново семейство

Учени от университета "Рокфелер" в Ню Йорк откриха ново семейство ...

... много от тях имало малацидини. Учените изпробвали съединението върху плъхове с МРСА и установили, че то унищожава инфекцията в кожни рани. Учените продължават работата си по новите антибиотици, за да подобрят ефективността им. Надеждата им е да преминат към клинични изпитания и антибиотиците да бъдат одобрени за прилагане на хора.


Парацетамолът оказва негативно влияние на половите хормони, като увеличава риска

Парацетамолът оказва негативно влияние на половите хормони, като увеличава риска ...

... 35 години, което от своя страна води до дисфункция на плацентата и нарушава репродуктивните способности. Това може да доведе до заболявания на нервната система, а също така увеличава риска от спонтанен аборт или нарушения в развитието на ембриона. Невростероидните полови хормони се произвеждат от мозъка, надбъбречната жлеза и половите жлези.


Парламентът прие на второ четене промени в Закона за обществените

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за обществените ...

... заболявания са без налична терапевтична алтернатива на територията на България. Тези лекарствени продукти се прилагат предимно за лечение на редки заболявания, при които започването на адекватна терапия не търпи отлагане във времето. Това налага осигуряването на необходимите медикаменти в изключително кратки срокове, се посочва в доклада на Комисията по здравеопазване.


Мравките са потенциален източник за разработване на нови лекарства срещу

Мравките са потенциален източник за разработване на нови лекарства срещу ...

... видове мравки не произвеждали антибиотици или други ефикасни срещу бактериите вещества. "Получените резултати навеждат на мисълта, че мравките са потенциален източник за създаване на нови антибиотици, предназначени за лечение на болести у хората", каза Клинт Пеник от университета на Аризона. Резултатите от изследването са публикувани в Royal Society Open Science.


Лекарства за редки заболявания, които липсват на българския пазар и

Лекарства за редки заболявания, които липсват на българския пазар и ...

... правилата. Сега предлагате къса писта, с която част от медикаментите трябва да се купуват от министъра на здравеопазването. Уважаеми колеги от БСП, които казвахте, че трябва да се улесни достъпът на пациенти до лекарства, днес ви виждаме разколебани, противно на това, което гласувахте в комисия", добави Нигяр Джафер от ДПС.


Американски биолози създадоха и успешно тестваха експериментална нановаксина срещу всички

Американски биолози създадоха и успешно тестваха експериментална нановаксина срещу всички ...

... и неговите колеги са направили първата сериозна стъпка за създаването на универсална ваксина, защитаваща ни от всички вируси тип А. За целта те са създали наночастици, състоящи се от няколко слоя мазнини и фрагменти от хемаглутинин, протеиновата броня на вируса, която играе ключова роля в неговото прикрепване към белодробните клетки.


Чесън и малка греяна ракийка, но с малко сол в

Чесън и малка греяна ракийка, но с малко сол в ...

... НЗОК обясни, че грипът, който върлува в момента, наистина е тежък – подщам „B“, за който у нас почти няма имунизирани. "Наистина има много болни и грипът протича тежко", каза проф. Плочев. Той посъветва хората да се пазят, като избягват места с много хора и носят маски, когато се налага.


Американски учени установиха, че съединения в крушите помагат срещу хронични

Американски учени установиха, че съединения в крушите помагат срещу хронични ...

... тях феноли и антиоксиданти, крушите забавят действието на ферментите, участващи в метаболизма на глюкозата и нишестето. Затова те помагат и при хипергликемия и хипертония, свързана с диабет тип 2. Крушите са богати на целулоза, вит. С., калий. Те не съдържат натрий, мазнини, холестерин. В една порция има само 100 калории.


Фалшива е новината, че здравните власти въвеждат нов мораториум върху

Фалшива е новината, че здравните власти въвеждат нов мораториум върху ...

... употреба, са предназначени за много малък кръг пациенти - 10-15 души, допълват от МЗ. Сред лечебните заведения не попадат комплексните онкологични центрове. От здравното ведомство подчертават, че за всяко ново лекарство има определени болници, в които ще се проследява терапевтичния ефект от прилагането му и не става дума за рестрикции.


Здравните власти са решили да се ограничи броят на болниците,

Здравните власти са решили да се ограничи броят на болниците, ...

... кадри за тази работа и най-добрата апаратура, която определи даден пациент дали е подходящ за дадено лекарство или не", поясни проф. Николай Данчев. Проф. Данчев допълва, че за всяко ново лекарство списъкът с болници е различен, като за някои от молекулите в него фигурират 10 и повече лечебни заведения.  


През последните месеци на 2017 г. се наблюдава нарастване на

През последните месеци на 2017 г. се наблюдава нарастване на ...

... на населението относно заболяването и начините за предпазване от него. Благодарение на постигнатия през годините имунизационен обхват в страната и на последователната държавна политики към момента рискът от епидемия от морбили в България остава нисък. Въпреки това МЗ е предприело всички необходими противоепидемични мерки за недопускане разпространението на заболяването.  


Започнала е работата по създаването на информационна система за мониторинг

Започнала е работата по създаването на информационна система за мониторинг ...

... органите на ИАЛ налагат санкция от 500 лв. или 1000 лв. за неизпълнение на разпореждане. Поради това е създадена организация тези проверки да се извършват от съвместни екипи на ИАЛ, НАП и ГДБОП като през декември са проверени 30 аптеки, четири търговци на едро с лекарствени продукти и три болници.


Не е редно да се дезинформира обществото с непрофесионално манипулирана

Не е редно да се дезинформира обществото с непрофесионално манипулирана ...

... в полза на пациентите. Не е редно да се предоставя на обществото непрофесионални и недобронамерени манипулации върху коректно предоставена подробна и достоверна информация от институцията. Остава неприятният привкус от неверни внушения, които водят до подронване на доверието на обществото в НЗОК – единствения платец на здравни услуги за здравноосигурените.  


Правителството на Кипър утвърди нова методика за ценообразуване при лекарствата.

Правителството на Кипър утвърди нова методика за ценообразуване при лекарствата. ...

... Кипър, Малта, Гърция, Португалия, Италия и Испания, а Румъния, Ирландия и Словакия заявиха интерес да се присъединят. Целта е страните с общо население от над 130 млн. души заедно да договарят цените и да закупуват лекарства от големите международни компании, като по този начин гарантират на гражданите си по-благоприятни цени.


От български пациентски организация алармираха, че вече две години не

От български пациентски организация алармираха, че вече две години не ...

... получената информация е установено, че има неадекватен контрол от страна на ИАЛ – Изпълнителна агенция „Лекарства“. В момента нормативната уредба не е съвършена и тя отново не се спазва, е станало още ясно. По-голямата част от лекарствата се изнасят, а тук българските граждани остават без лечение, недоволстват от пациентските организации.


Начинаещата компания от Роуд айлънд Vitae Industries е разработила триизмерен

Начинаещата компания от Роуд айлънд Vitae Industries е разработила триизмерен ...

... Auto Compounder е с размери на тостер и печата таблетките от различни компоненти. За създаването на лекарството е нужно да се избере неговият състав в специална програма и да се даде команда за печатане. Устройството е предназначено за изготвянето на медикаменти със строго ограничена дозировка. Неговата цена е 5000 долара.


Има риск пациенти да останат без лекарства по празниците, предупреждават

Има риск пациенти да останат без лекарства по празниците, предупреждават ...

... могат да получат лекарствата си само на територията на съответната районна здравноосигурителна каса, което означава, че те няма да могат да ги купят от друга област в страната. От Фармацевтичния съюз съобщиха, че това е системен проблем и затова прекратяват преговорите с Касата за новия рамков договор за 2018 г.


Комисия ще разрешава лечение с лекарства, които са засегнати от

Комисия ще разрешава лечение с лекарства, които са засегнати от ...

... за да няма случаи както бяха във фонда за лечение на деца". „Финансирането на новите молекули ще изисква много пари, но други пера в Министерството на здравеопазването няма да бъдат лишени от средства“, добави още Ананиев. Той допълни, че правителството ще даде подкрепата си, ако са необходими допълнително пари.  


Точният термин е временно спиране на плащане. С това ще

Точният термин е временно спиране на плащане. С това ще ...

... допълни още председателят на парламентарната комисия по здравеопазване .  "Има възможност да се изгради фонд за финансиране на пациенти, които попадат за лечение в тези 32 молекули. Което значи, че ако единственият шанс на пациент е именно лекарство от този списък, той има шанс чрез фонда ", завърши Даниела Дариткова.


Мораториумът за лекарствата е едно от най-грешните управленски решения. Той

Мораториумът за лекарствата е едно от най-грешните управленски решения. Той ...

... това е огромен проблем", коментира д-р Адемов, като допълни, че това е само една частична дискусия в сферата на здравеопазването. Той изтъкна, че лекарствата, засегнати от мораториума, са сами в група и нямат алтернативи: "Тези т.нар. "иновативни молекули" са в режим на патентоване. Те няма с какво да бъдат заместени".


Това, което се случва с мораториума е много добре яхнато

Това, което се случва с мораториума е много добре яхнато ...

... само три са незаменими. но пациентите няма да останам необгиржени. Всички други медикаменти не са уникални  и не са незаменими.  Не може да има ограничение на парите за фарма бизнеса и да няма писъци, каза Ненков. По думите му една част от медикаментите плащаме всички ние, без доказана ефективност.  


В аптеките в Кърджали започнаха масови проверки след изнесените данни

В аптеките в Кърджали започнаха масови проверки след изнесените данни ...

... В аптеките в Кърджали започнаха масови проверки след изнесените данни за реекспорт на скъпоструващи лекарства. Първите резултати се очакват в средата на идната седмица. Подобен контрол се извършва в още пет области на Южна България, които са в обхвата на пловдивския клон на националната дирекция за приходите, предаде БНР.


Ще държим под око всички търговци и лекарствени продукти. Това

Ще държим под око всички търговци и лекарствени продукти. Това ...

... медикаменти. „Нашата цел е лекарствените продукти да останат на българския пазар“, обясни експертът. Тя допълни, че ще се разчита и на помощта на фармацевтите из страната. Но се работи и по изготвянето на система, която ще проследява лекарството. „Смятаме, че по този начин обхващаме целия път на лекарството“, обясни експертът.