Българи остават без лечение, защото не могат да доплатят за

...
Българи остават без лечение, защото не могат да доплатят за
Коментари Харесай

Българи остават без лечение, защото не могат да доплатят за медицински изделия

Българи остават без лекуване, тъй като не могат да доплатят за медицински произведения, сигнализират пациентски организации.

Причината – от началото на месеца Здравната каса понижи с към 10% своя дял от заплащането на скъпоструващи импланти и консумативи. Така в някои случаи пациенти, на които би трябвало да им бъде сложена клапа на сърцето да вземем за пример, към този момент се постанова да доплащат до 10 хиляди лв.. Само допреди дни консумативът беше безвъзмезден за тях.

Именно подобен е казусът на 72-годишната Мария Стойнева. Шепа хапчета я поддържат жива, до момента в който чака интервенция за промяна на клапа на сърцето, само че тя не може да се подложи на животоспасяващата намеса, тъй като би трябвало да доплати 10 хиляди лв., предава БТВ.

„ Направо ни убиват, тъй като един пенсионер не може да събере 10 хиляди лв.. Защото и назаем да желае, не може да ги върне “, споделя Мария.

Само в болница „ Св. Екатерина “ в сходна обстановка са още 30 пациенти, които чакат за лекуване. „ Болницата задлъжнява, тъй като пациентът, в случай че не си заплати разликата, действително някой би трябвало да я поеме “, споделя проф. Диана Трендафилова, завеждащ отделението по кардиология.

От Здравната каса разясниха, че са проучили пазара на медицински произведения в други европейски страни, където цените на имплантите се оказали с до близо 20% по-ниски, в сравнение с у нас. „ За сметка на понижението на цените, ще бъдат поети имплантите на повече пациенти “, изяснява зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева.

„ Сигналите към пациентски организации по отношение на доплащането на медицинските произведения валят. Имаме един единствен избор да спасим нашия живот и той е да протестираме “, дава отговор Пенка Георгиева от пациентската организация „ Заедно с теб “.

От Асоциацията на медицинските произведения разяснява, че техните членове нямат желание да понижат цените си.

А Мария Стойнева се надява институциите да я чуят и да трансформират решението си. „ Много ми е обидно, тъй като не умеят да ценят хората си “, споделя тя.

Лекарите се надяват Касата да върне старите цени. В противоположен случай те ще бъдат принудени да работят с по-евтини и евентуално по-некачествени медицински произведения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР