Специалисти от университета Браун получиха нов вид антибиотик, който е

...
Специалисти от университета Браун получиха нов вид антибиотик, който е
Коментари Харесай

Нов антибиотик бори устойчива супербактерия

Специалисти от университета Браун получиха нов тип антибиотик, който е сполучлив към супербактерията метицилин-резистентен стафилокок, заяви в. "Дейли мейл ".

Антибиотикът е тестван сполучливо в тествания с мишки.

Десетилетия след въвеждането на антибиотиците през 20-те години на предишния век, някои тежки заболявания се трансфораха в елементарно лечими. Бактериите обаче еволюират. След като един път се срещнат с антибиотик, клетките им могат да се трансформират и това лекарство към този момент да не е опасност за тях. Тези оживели бактерии се развъждат и се появява нов клас резистентни супербактерии.

Заплахата, която съставляват супербактериите, се дефинира като "антибиотичен апокалипсис ". Колкото повече антибиотици пием, толкоз по-бързо бактериите стават резистентни. Затова здравните управляващи приканват антибиотиците да се предписват рационално.

Форма на стафилококовата зараза - метицилин-резистентният стафилокок, към този момент става устойчива на съвсем всички антибиотици. Около 30 % от хората са носители на тази бактерия и в лечебните заведения, където множеството пациенти са с отслабен имунитет, тя се предава елементарно.

Новото лекарство нападна механизма на оцеляване на бактерията, като унищожава външния й пласт. Така тя мъчно би станала резистентна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР