Британски учени направиха неочаквано откритие, докато търсеха метод за борба

...
Британски учени направиха неочаквано откритие, докато търсеха метод за борба
Коментари Харесай

Учени създадоха универсално лекарство срещу простуда

Британски учени направиха ненадейно изобретение, до момента в който търсеха способ за битка с маларията, заяви Лайф.

Те сътвориха лекарство против настинка, което може да се приема при всевъзможни признаци. Таблетките не разрешават на вируса да проникне в човешките кафези.

"Трябва да се има поради, че създаденото от нас лекарство дава странични резултати - предизвести Ед Тейт от лондонския Имперски лицей. - То може да се приема само в случай че фактически сте наранени от настинка, а не от нещо, което е сходно с нея. В противоположен случай може да има съществени последици. "

При опити да бъдат открити нови уязвими белтъчни молекули на маларийния плазмодий, с цел да може атакуването им да докара до обезвреждането му, екипът на Тейт инцидентно разкрил необичайния способ за лекуване на настинка.

Учените отделили случайни белтъчни вериги и се пробвали да ги свържат с хиляди съществуващи лекарствени молекули, като прибягнали до компютърни симулации. По време на опитите екипът се натъкнал на веществото IMP-72, което се съединявало по-малко с ензими на плазмодия, в сравнение с с човешките му аналози. Химици създали откритото вещество по-ефикасно против избрани белтъци. Опити с ракови кафези посочили, че новата му версия IMP-1088 може ефикасно да се бори с най-разпространените форми на настинка. При това веществото се оказало ефикасно и за профилактика, и за лекуване.

Резултатите от проучването са оповестени в Nature Chemistry.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР