Децата, засегнати от прогерия - рядко нелечимо заболяване, свързано с

...
Децата, засегнати от прогерия - рядко нелечимо заболяване, свързано с
Коментари Харесай

Ново лекарство дава надежди на деца, засегнати от прогерия

Децата, наранени от прогерия - рядко нелечимо заболяване, обвързвано с бърз напредък и преждевременна гибел, могат да живеят по-дълго, в случай че се лекуват с пробен медикамент, създаден за онкоболни, сочат резултатите от малко проучване, представени от Асошиейтед прес.

То обхванало 27 деца, наранени от прогерия. Ефикасността на лекарството лонафарниб не е доста впечатляваща - оказало се, че за употребилите го деца шансът да оцелеят след двугодишното проучване е по-голям, в сравнение с за участниците, които не го приели. Някои деца, които приели лонафарниб, обаче доживели до напреднала тийнейджърска възраст.

"Получените резултати навеждат на мисълта за евентуален пробив, който може да докара до лекуване на болестта ", съобщи ръководителката на проучването Лесли Гордън от университета Браун.

Лекарството способства да се извади от строя протеин, който се натрупва в анормални количества при болестта прогерия и провокира клетъчни увреждания. Генетичното заболяване визира към 1 на 20 милиона души.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР