Млякото на австралийския бозайник птицечовка може да се окаже ключът

...
Млякото на австралийския бозайник птицечовка може да се окаже ключът
Коментари Харесай

Млякото на птицечовката може да пребори супербактериите



Млякото на австралийския бозайник птицечовка може да се окаже ключът към разрешаването на казуса с устойчивите на антибиотици супербактерии - разрастваща се опасност за здравето на хората.

В проучване учени от Австралийската организация за научни и промишлени проучвания (CSIRO), са разпознали протеин, наименуван "Шърли Темпъл ", който може да се употребява за заличаване на резистентните на антибиотици супербактерии, съобщи ДПА.

"Птицечовката е толкоз необичайно животно, че е напълно разумно и биохимията й да е необикновена ", споделя ръководителката на изследователския екип Джанет Нюман, представен от Българска телеграфна агенция.

В проучване, целящо да откри за какво млякото на птицечовката е толкоз ефикасно, Нюман и сътрудниците й са реплицирали в лабораторна среда съдържащ се в него специфичен протеин. Подобно на ехидната птицечовката спада към разред Еднопроходни - редки бозайници, които снасят яйца и в същото време отделят мляко за изхранване на дребните. При женските липсват сукални зърна и млякото им се отделя в коремчето. Така то остава изложено на действието на заобикалящата среда, криейки риск за бебетата от болест с бактерии.

Анализирайки по-детайлно млякото на птицечовката, учените са разпознали необикновен протеин с неповторими антибактериални свойства, кадърен да избавя животи. Въпреки че протеинът е присъщ единствено за бозайниците от разред Еднопроходни, идентифицирането му дава опция на учените да покачат знанията си за структурата на белтъците като цяло.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР