Мащабно проучване, целящо да разреши отдавнашния спор за ползата от

...
Мащабно проучване, целящо да разреши отдавнашния спор за ползата от
Коментари Харесай

Мащабно проучване потвърждава ефективността на антидепресантите

Мащабно изследване, целящо да позволи отдавнашния спор за изгодата от антидепресантите, откри, че мекидаментите в действителност са ефикасни против остра меланхолия при възрастни човеци, съобщи Ройтерс.

Международното проучване - метаанализ на резултатите от 522 тествания, покриващи 21 всеобщо употребявани антидепресанта и обхванали близо 120 000 пациенти, демонстрира, че част от медикаментите са по-ефикасни от други, до момента в който някои дават по-малко странични резултати.

Авторите на разбора са открили, че всичките 21 антидепресанта са по-ефективни от плацебо.

"Антидепресантите се ползват рутинно по света, само че все пак продължава да тече сериозен спор по отношение на тяхната успеваемост и търпимост. Въпросните лекарства са ефикасно средство против остра меланхолия, което не значи, че постоянно би трябвало да бъдат първият избор за лекуване ", пишат откривателите в сп. "Лансет ".

Според Световната здравна организация (СЗО) към 300 милиона души по света страдат от меланхолия. Въпреки достъпността на фармакологични и психични лечения, в развитите страни единствено един на 6 души получава дейно лекуване, а в бедните и разрастващите се страни - един на 27.

Макар да удостоверява успеваемостта на антидепресантите, изследването открива някои разлики. Като цяло е регистрирана наклонност за по-добра търпимост към по-новите лекарства поради по-малкото странични резултати. Най-ефективно от позиция на облекчение на депресивните признаци е лекарството амитриптилин, намерено през 50-те години на предишния век. Някои от най-известните антидепресанти, измежду които флуоксетин, продаван под комерсиалното название Прозак, има по-слаба успеваемост, само че по-добра търпимост.

Имайки поради, че регистрира усреднени резултати, изследването не би трябвало да се пояснява като показателно за успеваемостта на антидепресантите при всеки пациент, означават създателите. Специалистите припомнят, че за жалост към една трета от пациентите не реагират на лекарства, предписвани против меланхолия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР