Всяка година учените се изправят пред предизвикателството светкавично да създадат

...
Всяка година учените се изправят пред предизвикателството светкавично да създадат
Коментари Харесай

Учени от БАН разработват универсална ваксина срещу всички видове грип

Всяка година учените се изправят пред предизвикването стремително да основат ваксина против разновидността на грипа, която през дадения сезон ще обиколи света. Това обаче може да се промени, в случай че учените от Института по микробиология при Българска академия на науките съумеят да доведат до сполучлив край създаването на така наречен противогрипна ДНК ваксина, съобщи БНР.

Противогрипните ДНК ваксини са ново направление във вирусологията, в което се основават химерни молекули благодарение на генноинженерни операции, и задачата е да противодействат еднообразно добре на всички варианти на грипа. "ДНК имунизациите са доста по-лесни за произвеждане, стига да се получат положителни клинични тествания.

"В момента се намираме на стадия на пробен лабораторен модел и пътят до тяхното внедряване е дълъг. При тези ваксини се заобикаля сезонната циклинчост, при която се явяват другите серотипове на грипния вирус. През този есенно-зимен сезон да вземем за пример, имаме четиривалентна ваксина – тя дава резултати, само че няма да бъде ефикасна следващата година, защото спектърът на грипните серотипове може да се промени. Това се следи всяка година, имайки поради изменчивостта на вируса, епидемиологичните процеси и така нататък Докато ДНК имунизациите са доста по-сигурни от тази позиция и доста по-поливалентни в съпоставяне със в този момент разработваните, които са сезонни ", споделя шефът на Института по микробиология проф. Христо Найденски.

Изследванията върху имунизациите са единствено едно от направленията, по които работят учените от Института по микробиология. Неотдавна институцията означи 71 годишнината от основаването си и 140 години от рождението на своя основател акад. Стефан Ангелов. В обособените й департаменти се учат причинителите на редица болести – човешки папилома вируси, ентеровируси, полиовируси, вършат се изследвания върху туберкулозата, рака, ревматоидния артрит.

Коренищата на растението Златен корен (Rhodiola Rosea) стоят в основата на създаването на лекарство срещу рака. До момента учените са постигнали положителни резултати в култивирането на растението и са изолирали редица биологичноактивни субстанции, които потискат раковите кафези.

Според проф. Христо Найденски лекарството може да се окаже ефикасно против някои от типовете на заболяването. Друга цел, която са си сложили микробиолозите, е да понижат степента на страдалчество при пациентите с ревматоиден артрит и да покачат двигателната им интензивност. А с напредването на годините, когато заболяванията последователно ще изчезват, учените ще се изправят пред нови, непреодолими на пръв взор компликации и все по-често ще поглеждат към звездите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР