Учени от Медицинския колеж на Джорджия установиха, че употребата на

...
Учени от Медицинския колеж на Джорджия установиха, че употребата на
Коментари Харесай

Содата за хляб намалява възпаленията при автоимунни заболявания

Учени от Медицинския лицей на Джорджия откриха, че използването на сода за самун доста понижава възпаленията при автоимунни болести, измежду които ревматоидният артрит, оповестява Лента.

Изследователите установили, че содата за самун може да подтиква производството на по-голямо количество стомашен сок, който е нужен за храносмилането.

Содата за самун способства за умъртвяване на патогенни бактерии и понижава натоварването върху далака, който взе участие в инициирането на имунния отговор при съществуване на микроби, добавя Българска телеграфна агенция.

Било е изяснено, че в далаците и бъбреците у мишки, които погълнали разтвор на сода за самун, се намалило количеството на предизвикващите възпалителни реакции имунни кафези, известни като макрофаги М1. Освен това содата за самун усилва количеството на противовъзпалителните кафези М2. Тя възстановила също функционалностите на бъбреците у гризачи, наранени от хронично бъбречно заболяване, и понижила риска от развиване на сърдечносъдови заболявания и остеопороза.

Автоимунните болести са свързани с разстройство на активността на имунната система, което води до произвеждане на атакуващи здрави тъкани в организма антитела и лимфоцити. При ревматоидния артрит е наранена съединителната тъкан и са нарушени функционалностите на бъбреците и други органи.

Резултатите от проучването са качени на уеб страницата MedicalXpress.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР