Край на рецептите за лекарства по Здравна каса, написани на

...
Край на рецептите за лекарства по Здравна каса, написани на
Коментари Харесай

Край на рецептите за лекарства по НЗОК, написани на ръка

Край на рецептите за медикаменти по Здравна каса, написани на ръка.

Лекарите към този момент са задължени да ги попълнят електронно и да ги разпечатват за пациентите. Оказва се обаче, че тук-там това е невероятно, а рецептите, които са написани на ръка, не би трябвало да се извършват от аптеките. Ще останат ли болните без медикаменти?

Д-р Павлина Калчева е персоналният доктор на четири села още от 1988 година Основният кабинет е в здравната работа в село Михалич, където с изключение на, че работи, също и живее. Има близо 1000 пациенти и обикаля селата с учебен рейс или с автомобил на прочут. Всеки път носи документи, незабавна аптечка, глюкомер, уред за кръвно, касов уред и кардиограф, което прави невероятно носенето на компютър и принтер. Затова доктор Калчева продължава да написа предписания на ръка и към този момент има проблеми в локални аптеки, заяви БТВ.

От Здравната каса изясняват, че смяната е заложена от лекарския съюз с стихотворец ангажимент да се извършва от всички. Те допълват, че изписването на медикаментите по този начин или другояче е съпроводено с амбулаторен лист, който от дълго време се попълня електронно и се разпечатва за автограф от пациента.

От Фармацевтичния съюз пък настояват, че смяната опонира на наредбата за определяне и разпределяне на медикаменти, в която електронното попълване и разпечатване на рецепта е опция, а не обвързване. Това основава обстановка, в която в случай че в аптеката някой пристигна с рецепта на ръка, аптеката не би следвало да я върне. Също по този начин е противоречиво дали има наказания за аптеката в случай че отпусне медикаментите по нея, настояват фармацевтите.

Общото мнение е, че електронизацията по този начин или другояче би трябвало да се случи. Въпросът е по какъв начин и дали ще помогне на лекари като доктор Калчева в работата, тъй като искащи да заемат местата им няма.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР