В писмо до Министерството на здравеопазването пациентски организации алармират, че

...
В писмо до Министерството на здравеопазването пациентски организации алармират, че
Коментари Харесай

700 българи с ХИВ може да останат без лекарства, алармират пациентски организации

В писмо до Министерството на здравеопазването пациентски организации сигнализират, че има заплаха 700 българи с ХИВ да останат без медикаменти и да развият затруднения. Причината е че тръжните процедури за доставка се апелират заради отпадането на две компании.

Председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев изясни пред БНР, че отпадналите компании са желали да внесат генерични медикаменти, с което действително са можели да смъкват цените на лекуването доста, само че са били декласирани с „ процедурни похвати “. „ Търгът се апелира, само че до момента в който тече обжалването и решението на Комисия за защита на конкуренцията, има действителна заплаха тези пациенти да останат без медикаменти, защото страната не разполага с запас, който да покрие потребностите на тези хора, до момента в който се чакат процедурите “.

"Спирането на лекуването, което е неприемливо в 21 век, би могло да докара до съществени последствия ", предизвести Хасърджиев. Възможно е вирусът още веднъж да стартира да се развива в организма им или да развият устойчивост към медикаментите. Тогава може да се наложи да се ползват и по-скъпи медикаменти.

“Нашият апел е, първо, Министерство на здравеопазването да разбере какви са аргументите и за какво при идентични други условия дисквалифицират компаниите, които на процедура трагично можеха да понижат разноските на Министерството. Второ, какъв е техният проект да се подсигури непрекъсването на лечението на тези пациенти – компаниите ли ще подаряват, контракти ли ще се не престават, само че е неприемливо да се прекъсва лекуването на тези хора. Това не е простуда! “.

Ведомството към момента не е дало отговор на изпратеното в понеделник писмо на Асоциацията. За следващ път няма и проби за премерване на вирусния товар - главния индикатор дали медикаментите работят на даден пациент или не, сигнализира Хасърджиев, който дефинира това като „ липса на добра организация на ниско равнище в администрацията ".

„ Аз нямам доверие да има министър или зам.-министър, който не желае да се случат нещата, само че явно в министерството имат сериозен кадрови проблем “. Тръжната процедура за тестванията е оповестена преди дни, само че може да продължи с месеци. „ Когато го споделям на сътрудници в Европа, те недоумяват по какъв начин е допустимо сходно нещо - да даваш милиони за медикаменти, а да не си подсигурил проби, с които да видиш дали те работят “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР