Засилено търсене на специалисти по изкуствен интелект (AI) и киберсигурност,

...
Засилено търсене на специалисти по изкуствен интелект (AI) и киберсигурност,
Коментари Харесай

Кои са най-търсените ИТ специалисти у нас през септември?

Засилено търсене на експерти по изкуствен интелект (AI) и киберсигурност, все по-голям дял на обявите за Automation QA, по отношение на тези за Manual QA, и по-осезаемото търсене на Senior и Regular експерти за сметка на по-скромното показване при junior позициите.

Това са част от трендовете при търсенето на ИТ експерти през този септември, показани от DEV.BG и нейния Job Board за софтуерната промишленост у нас.

Първо място измежду най-търсените позиции не престават да заемат експертите в тези две посоки, на които се падат над половината разгласи, а на второ място остават DevOps и систематичните оператори с малко над 15%. На трето и четвърто място са PM/BA и QA обявите.

По обособените ИТ области бекенд разработчиците са най-търсени (малко над 50% от всички development позиции), следвани от фронтенд и Fullstack development позициите (общо достигащи до 36.6 процента). През 2023 година, за разлика от предходната година, Mobile development позициите отстъпват по брой на ERP/CRM експертите.

Според данните от Job Board, в който всекидневно се разгласяват стотици ИТ разгласи за работа, най-търсените бекенд езици и тази година са Java и.NET, следвани от C/ C++/Embedded. Python резервира постоянна позиция по отношение на септември предходната година, а Node.js бележи спад. При фронтенд експертите без смяна и тази година най-популярни си остават JavaScript и React, а Angular и Vue.js резервират по-скромните си позиции.

В сегмента Infrastructure най-желаните специалисти още веднъж са DevOps и систематичните админи, които дружно съставляват близо 2/3 от пазара. През 2023 година обаче позициите в областта на киберсигурността (с 16.67%) изпреварват безапелационно търсенето на експертите по данни. В региона на Quality Assurance към този момент обичайно Automation QA (87.7%) са по-търсени от Manual QA (12.3%) като през този септември съотношението в интерес на Automation QA е даже по-внушително от миналогодишните данни.

В полето на Mobile Development, Android специалистите ще се радват на повече свободни позиции от разработчиците за другата най-широко публикувана операционна система – iOS – по отношение на предходната година, когато разпределението им е съвсем поравно. Сред мениджърите на планове и експертите по бизнес разбори се следи процентно повишаване на съответните им дялове по отношение на предишния септември. Това се случва за сметка на позициите за ръководство на артикули и техническо писане.

В сегмента на науките за данните (Data Science) разпределението от септември тази година мощно се разграничава от 2022 година. Начело излизат позициите за машинно образование (ML – Machine Learning), изкуствен интелект (AI – Artificial Intelligence) и моделиране на данни (Data Modelling) с 34.62%, следвани от ETL/Data warehouse и BI/Data visualization. Миналогодишното засилено търсене на Big Data експерти отстъпва пред навлизането на изкуствения разсъдък.

Данните от Job Board на DEV.BG са основани на общо 2552 разгласи. Като цяло те демонстрират, че има прочут спад в търсенето на нови специалисти през септември 2023 година, по отношение на предходната година. Въпреки това ИТ секторът у нас продължава да заема водеща позиция по претовареност, качества на работодателите и фирмената просвета, както и равнище на възнаграждение.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР