Монографичният труд на Яни Янев и д-р Светлозар Попов Договорното

...
Монографичният труд на Яни Янев и д-р Светлозар Попов Договорното
Коментари Харесай

Представят епохален труд за българската държавност, чийто автори получиха награда Варна

Монографичният труд на Яни Янев и доктор Светлозар Попов " Договорното начало в българската държавност V – VII век “, част първа, ще бъде показан пред варненската общност на 26 юни 2024 година от 18.00 ч. в Големия арт салон на Радио Варна.

За своя труд, авторският колектив Яни Янев и доктор Светлозар Попов стана притежател на премия " Варна " за 2024 година в областта на науката и висшето обучение, направление " Обществени науки ". Отличието бе връчено за значими достижения в проучването на исторически аспекти на договорното и интернационалното обществено право – основа за новаторски авторски метод за образование на студенти по право

" Договорното начало в българската държавност V – VII век “, част първа, е задълбочено проучване, което показва сериозен разбор на необятен кръг от исторически извори за интервала V – VII век, обогатен през погледа на юриста, който се концентрира върху Договора от 448 година сред Византия и Хунската империя. Авторите изследват въпроса дали Исперихова България е била приемник на териториалните права, открити с този контракт, като наблюдават приемствеността във владетелската власт, както въз основа на генеалогичната последователност, по този начин и в непрекъсваемостта на съществуването на публичната организация на античните българи и други племена и нации, взели участие в етногенезата на Исперихова България, съчетани и с трайно териториално наличие. Трудът изследва едва изследван, както от историческата, по този начин и от правната просвета, интервал от българската история, обвързван с процеса на пораждане на българската държавност, а точно времето преди основаването на Исперихова България. Темата е показана в динамичен, изразителен, наличен и приобщаващ читателите жанр.

Монографичният труд предлага нов взор и светлина върху хронологичната рамка на владетелите от най-ранната българска история.

За създателите:

Яни Янев е измежду основателите и учредителите на Варненския свободен университет " Черноризец Храбър “. От 2013 година е вицепрезидент на университета. Активен участник в разнообразни публични действия и организации, като през 2002 година инициира основаването на Сдружение с нестопанска цел " Регионална организация за предприемачество и нововъведения – Варна ", а през 2018 година Сдружение с нестопанска цел " Варненски некропол I “. Има редица изявления по политически и правни въпроси. Проявява пореден интерес към проучването на ранната българска история, по отношение на което през 2004 година издава сюжет на историческа тематика “Коренът на короната “. Удостоен е с редица почетни награди и грамоти.

Светлозар Попов специализира в областите на психиатрията и биофизиката. През годините работи като доктор в разнообразни медицински институции и като психолог-психофизиолог. Той е деен участник в гражданското общество, като е един от основателите за основаването на Лаборатория по биофотоника – Шумен и Сдружение " Варненски некропол I “. От 1993 година се насочва към проучване на най-ранната българска история и праистория, като разгласява голям брой публикации по тази тема, взе участие с отчети на разнообразни научни конгреси. Той е създател на книги, отдадени на ранната българска история и праистория - " Авитохол и Ирник. Начало на българската държавност " - 1999 г.; " Българската концепция и демосфера " – 2001 г.; " Българското име в древен времена " – 2005 г.; " Шамбат – братът на Кубрат " – 2007 и 2015 г.; " Българската книжовност – известна и непозната " – 2009 г.; " Българската Коледа във Веда словена " – 2010 г.; " Халколитната цивилизация Варна " – 2014 г.; " Корабоплаването в праисторията " – 2018 г.; " Траки и пратраки в Източните Балкани " – 2020 г.; " Халколитният некропол Варна I и Златният век - хора,  царе и богове " – 2022 година и др.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР