За първи път военни от т.нар. випуски на свободата се

...
За първи път военни от т.нар. випуски на свободата се
Коментари Харесай

Военни от "випуските на свободата" се събират на връх Шипка

За първи път военни от така наречен випуски на свободата се събират на връх Шипка. Това са випуски, получили своето посвещаване в специалността на върха през последните над 50 години. Мероприятието е  част от честванията на 145 години от Шипченската епопея.

Випуските носят името на историческите върхове – " Шипченски ", " Бузлуджански ", " Шейновски ", " Опълченски " и " Тодор Каблешков ".

Поканени са и наследниците на випуските " Шипченски ", приключили през 1928 година и на випуск " Орловски " - 1934 година

Около 200 души ще вземат участие в събирането, споделя ръководителят на запасното войнство в Казанлък майор Стефко Михайлов, който напомня, че преди измененията е било традиция офицерите от тези випуски да минат по пътя на героите за избавление.

" И това беше доста забавно. Каляваше се волята на бъдещите офицери. Проверяваше се тяхната физическа устойчивост в разнообразни условия и се запознаваха и със съответната история по места. Правехме вечерни зари, което доста прелестно и забавно за популацията. "

Министърът на защитата Димитър Стоянов и висши военни също ще почетат  паметта на починалите за освобождението и националното обединяване на България.

По време на срещата ще бъде открита и галерия " Випуските на свободата ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР