За Никулден шаранът е задължителен, а питката-шаран - двойно повечеНеобходими

...
За Никулден шаранът е задължителен, а питката-шаран - двойно повечеНеобходими
Коментари Харесай

Питка шаран със сусам и мак

За Никулден шаранът е наложителен, а питката-шаран - двойно повече

Необходими Продукти

● вода - 350 г хладка
● квас - 1 пакет суха
● олио - 3 с.л.
● сол - 1 с.л.
● захар - 1 с.л.
● брашно - 700 г типово
● яйца - 2 бр.
● сусам - 1 пакет
● маково семе - 1 с.л.

Начин на подготвяне

В 100 мл хладка вода се разбърква сухата квас със захарта и се оставя за 10 минути. Когото шупне, се сипва в средата на брашно в тавичка, прибавят се яйцата, олиото, останалата вода на стайна температура и солта.

Разбъркват се продуктите с вилица, да се получи тесто, сипваме на набрашнен плот и месим за 5 минути, след това се покрива с фолио и оставяме 1 час да шупва на топло. От тестото се отделят две топки тесто като портокал, от останалото се оформя тялото на рибата върху хартия за печене, сложена в огромна тава.

От оставеното тесто се изрязват перки, опашка, оформя се устата. Разточва се тестото, което остава, и с капачка се изрязват дребни кръгчета за люспи, а една се слага за око на рибата с малко топче потопено в разрушен жълтък и оваляно в маково семе.

Редим дребните кръгчета от опашката нагоре, като леко се застъпват. Оставя се да втаса за 20 минути, намазва се разрушен жълтък с малко вода и поръсваме сусам и маково семе.Печем в загрята фурна 180 градуса до златисто, като към края се покрива с фолио да не прегори. Вкусно и ефектно за Никулден!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР