Днес отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на

...
Днес отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на
Коментари Харесай

А,Б,В,Г... прати ми ти в сърцето да ме лъхне с пламенното слово, ето, в правий път да тръгнат всички

Днес означаваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

Датата 24 май е станала празнична в календара още през 19 в, като има сведения за нейното отбелязване още през 1903 година в Шумен, само че като всеобщ Ден на просветата е маркирана за първи път през 1851 година в Пловдив.

Празникът на буквите е специфична дата за всички нас. Където и да се намира, всеки българин пази загатна от жизнерадостната атмосфера в този майски ден.

Днешния ден е и респект към Кирил и Методий - основателите на славянската писменост и началото на славянската словесност. Родени в Солун (днешна Гърция), Методий - през 810 година, а Кирил - през 827 година, до наши дни са достигнали сведения единствено за по-важни събития в живота им. Затова пък са ни оставили глаголицата, основана през 855 година

От 862 година Кирил и Методий се заели да разпространяват християнството на славянски език във Великоморавия. Кирил умрял в Италия на 14 февруари 869 година и е заровен в базиликата " Св. Климент " в Рим. Методий траял да популяризира славянската книжовност до гибелта си през 885 година

Днес кирилицата се употребява от над 300 милиона души в 12 страни по света. Но тя е пренесена през вековете от българите, с помощта на осъзнатата исторически задача от княз Борис I, който приел учениците на Кирил и Методий и им дал опцията да утвърдят делото на своите учители.

24 май като празник на буквите отбелязва два велики културни феномена - глаголицата, основана от св. св. Кирил и Методий, и кирилицата, написана от св. Климент Охридски и наименувана в чест на учителя му Кирил.

Глаголическата писменост не наподобява на нито една от тогавашните европейски писмености. Всички букви са завършени в един жанр, в който главните детайли са кръстът, триъгълникът и кръгчето. Кръстът е знак на християнството въобще. Триъгълникът е знак на Светата Троица, а кръгът отразява безкрайността, вечността на божеството. Така глаголицата с трите си съществени знака -символи съставлява самобитна прослава на Бога.

През годините има разногласия измежду учените за това кой е създателят на кирилицата, чийто осъвременен вид използваме през днешния ден. Изследванията наклоняват везните към тезата, че е дело на Климент.

Тя е съобразена с фонетичните особености на българския език - езика на предците ни, за които е била основана. Старобългарската кирилица се състои от 24-те букви на гръцкото унициално писмо и още 12 букви, които означават звукове, характерни за старобългарския език (б, ж, ц, ч, ш, щ, ъ, ь, ѣ, ю, ѧ, ѫ).

" Върви, народе възродени " е химнът на Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност. Текстът и мелодията са едно от първите неща, които всеки дребен възпитаник научава в учебно заведение.

Историята на основаването на химна е много любопитна. Автор на текста е поетът Стоян Михайловски, който написал стихотворението в Русе. Публикувал го за пръв път в сп. " Мисъл " през 1892г. Първоначалният текст бил от 14 строфи и неведнъж през годините бил съкращаван и променян. През 1901 година композиторът Панайот Пипков разкрил стихотворението в учебника на собствен възпитаник. Изключително въодушевен, той написал музиката към него единствено за към четвърт час. Стихотворението " Върви, народе възродени " е преведено на 21 езика.

Но още през IX век буквите ни, дадени ни от Кирил и Методий, са възпени от Константин Преславски.

Азбучна молитва

А з се Богу апелирам с тия думи:

Б оже-светороче, що сътвори

в идим свят и дивен свят незабележим!

Г оспод-дух прати ми ти в сърцето

д а ме лъхне с пламенното слово -

е то, в правий път да тръгнат всички

ж иви в твойта заповед пречиста!

З нам, законът твой е жив светилник

и в пътеки светлина нетленна

к ъм евангелския подарък възжаждан.

Л итна през днешния ден и славянското племе

м илостта на кръста твой да търси...

Н о на мене, който моли помощ,

о тче, сине и пресвети душе -

п росещ, - твойто мощно слово дай ми,

р ъце подвигам да получа мъдрост,

с ила, що щедро от небето

т и даряваш на вси твари живи.

У пази ме ти от горда завист

ф араонска, изцели ме, дай ми

х ерувимска мощ шестокрила,

ц арю на царете! Да опиша

ч удесата твои въодушевено,

ш ествайки отново по пътя прочут,

щ о учителите двама, постоянно

ю нни, начертаха... Да направя

я вно твойто слово за народа!

На Светата троица възхвала:

всяка възраст ней хвала въздава!

И народът мой Отца и Сина,

и Светия дух възвеличава -

през днешния ден, вовек веков и до амина.

Поетичен превод от старобългарски:

Емануил Попдимитров
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР