Днес отбелязваме 24 май - Денят на славянската писменост и

...
Днес отбелязваме 24 май - Денят на славянската писменост и
Коментари Харесай

ДЕНЯТ НА БУКВИТЕ: България чества 24 май

Днес означаваме 24 май - Денят на славянската книжовност и просвета, на българската писменост, култура и на славянската словесност.

Кирил и Методий са родени в Солун (днешна Гърция). Методий - през 810 година, а Кирил - през 827 година

През 855 година братята основали глаголицата - славянската писменост. От 862 година двамата се заели да разпространяват християнството на славянски език във Великоморавия. Кирил умрял в Италия на 14 февруари 896 година и бил заровен в базиликата " Св. Климент " в Рим. Методий траял да популяризира славянската книжовност до гибелта си на 6 април 885 година Двамата братя били оповестени по-късно за светци и за духовни настойници на Европа.

" Върви, народе възродени " е химнът на Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност. Текстът и мелодията са едно от първите неща, които всеки дребен възпитаник научава в учебно заведение.

Празничната стратегия в София стартира в 10.30 с обичайното шествие, крайната точка е Националната библиотека, там ще бъде и тържествената гала за празника. През целия ден входът в общинските музеи и галерии ще бъде свободен. Oткрива се и пролетният панаир на книгата, а вечерта в спектакъл " Българска войска " ще бъдат раздадени премиите " Аскеер ".
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР