Ябълковият оцет е предпочитан от много хора по света, поради

...
Ябълковият оцет е предпочитан от много хора по света, поради
Коментари Харесай

Ябълковият оцет и неговите ползи за здравето

Ябълковият оцет е желан от доста хора по света, заради обстоятелството, че носи редица изгоди за здравето. Той се прави от ябълков сайдер, който претърпява ферментация, вследствие на което се образуват пробиотици и ензими, стимулиращи здравето. Съдържа доста по-малко захар и по-малко калории от ябълков сок или ябълков сайдер.

Има разнообразни приложения и с изключение на в кулинарията се употребява и като натурално средство за лекуване на разнообразни болести, както и като ефикасен, напълно натурален домакински почистващ препарат и дезинфектант.

Ето няколко изгоди за здравето, които ябълковият оцет носи:

1. Има високо наличие на оцетна киселина с мощни биологични резултати

Ябълковият оцет съдържа единствено към три калории на една супена лъжица, което е доста ниско. Негово главно интензивно съединяване е оцетната киселина. Не е богат на витамини или минерали, само че съдържа известно количество калий. Съставът на качествения ябълков оцет също включва някои аминокиселини и антиоксиданти, които оказват удобен резултат върху организма.

2. Елиминира доста типове нездравословни бактерии

Оцетът има свойството да убива патогенните организми, в това число някои бактерии. Традиционно се употребява за разчистване и стерилизация на рани, лекуване на гъбички по ноктите, въшки, брадавици и ушни инфекции.

 изгоди от ябълков оцет

Оцетът също се ползва като хранителен консервант и изследванията демонстрират, че той пречи на бактериите да се развъждат в храната и да я скапват.

3. Понижава равнищата на кръвната захар и се бори с диабета

До момента най-успешното лечебно приложение на оцета е при пациенти с диабет вид 2. Това заболяване се характеризира с високи равнища на кръвна захар, заради инсулинова устойчивост или неспособност за произвеждане на инсулин.

Въпреки това, високата кръвна захар може да бъде проблем и при хора, които нямат диабет.

Ябълковият оцет оказва помощ за контролиране равнищата на инсулина и захарта в кръвта, като подтиква производството на инсулин и намалява равнищата на кръвната захар след хранене.

Поради тези аргументи оцетът се предлага при хора с диабет, преддиабет или тези, които желаят да поддържат равнищата на кръвната си захар ниски по други аргументи.

4. Помага при намаляване и понижава мазнините в корема

Направени изследвания сочат, че ябълковият оцет, одобряван с храна с високо наличие на въглехидрати, покачва възприятието за задоволеност за по-дълго. Така приемът на калории фрапантно понижава и надлежно като резултат се смъкват килограми.

В друго проучване при 175 души със затлъстяване, се устанявява, че ежедневната консумация на ябълков оцет води до понижаване на мазнините в корема и загуба на тегло.

 свойства на ябълковия оцет

5. Понижава холестерола и усъвършенства здравето на сърцето

Науката не е напълно безапелационна по отношение на това свойство на оцета, защото към днешна дата множеството опити са извършени с животни, където след банкет на ябълков оцет се следи понижаване на общия холестерол и триглицеридите.

И въпреки всичко съществуват и няколко проучвания при хора, като резултатите са сходни - дневният банкет на 15 мл. оцет се свързва с намалено кръвно налягане, триглицериди и холестерол, което би следвало да е причина за по-добро здраве на сърцето и понижен риск от сърдечно-съдови болести.

6. Може да има защитни резултати против рак

Ракът е извънредно заболяване, характеризиращо се с неконтролиран напредък на клетките, което в огромен % от случаите има летален край. Тезата, че ябълковият оцет има предпазен резултат против рака, към момента не е подкрепена с действителни резултати от опити върху хора.

Някои проучвания, извършени с плъхове, демонстрират, че разнообразни типове оцет могат да убият раковите кафези и да свият туморите.

Възможно е потреблението на ябълков оцет да помогне за попречване на рак, само че е належащо се създадат още доста изследвания, преди да се извадят безапелационни изводи.

На този стадий единственото несъмнено изказване е, че в умерени количества ябълковият оцет не нанася вреди върху човешкия организъм.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР