Куркумата е златисто-оранжева подправка, известна с добавянето на цвят, вкус

...
Куркумата е златисто-оранжева подправка, известна с добавянето на цвят, вкус
Коментари Харесай

Знаете ли как да използвате куркума?

Куркумата е златисто-оранжева фалшификация, известна с прибавянето на цвят, усет и хранителни субстанции към храните. Роднина на куркумата идва от коренището (корена) на локално азиатско растение и се употребява в готвенето от стотици години. Използва се и в Аюрведа и други форми на обичайната медицина в Китай и Индия.

Нека разгледаме изгодите за здравето от куркумата и по какъв начин да я използваме при готвене и приготвянето на разнообразни средства, свързани с красивия външен тип.

За какво е добра куркумата

Активната съставна част в куркумата е естествено съединяване (полифенол), наречено куркумин, което има противовъзпалителни свойства.

Куркуминът има доста биологични действия, не всички от които са проучени добре. Подобно на други цветни храни на растителна основа, куркумата е богата на фитонутриенти, които могат да защитят тялото посредством обезвреждане на свободните радикали (замърсяване, слънчева светлина) и защищават клетките от увреждане. Диетите, богати на растителни храни, се свързват с предварителната защита на медицински положения като рак и сърдечни болести.

Всеки, който се пробва да се оправи с възпалението, може да се възползва от прибавянето на малко куркума към храната си. Точно и по тази причина куркумата е толкоз потребна при възпалителни положения като артрит и други ставни болести, колит, алергии и инфекции.

Науката зад куркумата

 Куркума

Куркумата и нейните съставни елементи, в това число куркумин, са били обект на научни проучвания.

Много резултати от проучвания демонстрират, че хората, които имат остеоартрит, оповестяват за по-малко болки в ставите, когато ядат куркума, включена в разнообразни ястия. Ефектът на куркумата върху разстройствата на настроението, депресията и деменцията също е изследван, като проучванията демонстрират забележителни резултати за оправянето с тези разстройства.

В допълнение към тези открития, проучванията демонстрират някои вероятни изгоди от куркумата за:

- Възпаление;

- Дегенеративни очни състояния;

- Метаболитен синдром;

- Артрит;

- Хиперлипидемия (холестерол в кръвта);

- Безпокойство;

- Мускулна болежка след тренировка;

- Здраве на бъбреците.

Куркума добавки

 Чай от куркума

Добавките с куркума не са доста добра концепция. Колкото и чудесни да са питателните преимущества на куркумата, повече куркумин не е безусловно по-добре, а прекалено много може да бъде рисковано.

Например добавките с куркума могат да усилят риска от камъни в бъбреците, изключително в случай че това положение се среща във вашето семейство. Добавките с куркумин съдържат доста по-високи концентрации от съединението, в сравнение с човек би консумирал, като яде храна, овкусена с подправката, или като пие чай от куркума. Едно от провокациите на куркумата е, че куркуминът и другите дейни съставки не са бионалични, което значи, че не се усвояват елементарно от тялото. Освен това храносмилателният развой разгражда тези потребни съединения и ги отстрани бързо.

Имайки това поради, постоянното включване на подправката във вашите ястия може безвредно да усили приема ви. Комбинирането на подправката с черен пипер може да помогне за увеличение на способността на тялото ви да всмуква потребните съединения на куркумата. Доказано е, че вещество в черния пипер, наречено пиперин, когато се комбинира с куркумин, покачва бионаличността с 2000%.

В умозаключение е потвърдено, че е по-добре е да приемате куркумин и множеството други хранителни субстанции под формата на цяла храна, вместо да приемате куркума на хапчета, тинктури, капсули или дъвки.

Добавки с куркума и лекарствени взаимодействия

Високите дози куркумин, както се съдържа в съсредоточените добавки с куркума, могат да взаимодействат с избрани медикаменти.

- Болкоуспокояващи: добавките с куркума могат да понижат резултатите на индометацин, аспирин, ибупрофен или ацетаминофен;

- Химиотерапия: Ако организирате химиотерапия, говорете с Вашия доктор, преди да вземете добавки с куркума, и изключително ги избягвайте, в случай че приемате тези химиотерапевтични сътрудници:

- Камптотецин;

- Мехлоретамин;

- Доксорубицин;

- Циклофосфамид.

- Разредители на кръвта: добавките с куркума или куркумин могат да усилят риска от кървене при хора, приемащи варфарин;

- Имуносупресивни медикаменти: Хората, приемащи лекарство, наречено такролимус, могат да получат нараснали странични резултати, в случай че употребяват огромни количества куркумин.

Странични резултати на куркума

Докато куркумата е безвредна за множеството хора, когато се употребява в чай или храна, в случай че сте алергични към подправката, приемът ѝ може да аргументи обрив, копривна тресчица или коремна болежка. Повечето от страничните резултати са свързани с доста високи концентрации на куркумин, открити в добавки (хапчета, капсули и дъвки).

Добре ли е да приемате куркума всеки ден

Предвид другите потребни свойства на куркумата за здравето, не е неприятна концепция да я приемате всеки ден. Ако се придържате към 12 грама или по-малко, няма възможност да получите странични резултати като диария, запек или повръщане.

Кой не би трябвало да приема куркума

Жените, които са бременни или кърмят, хората, които имат проблеми с жлъчния мехур или бъбреците, тези с нарушавания на кръвосъсирването, диабет или недостиг на желязо, би трябвало да лимитират куркумата. Ако имате някое от тези положения, посъветвайте се с Вашия доктор, преди да приемете куркума. Освен това попитайте Вашия доктор дали куркумата ще взаимодейства с медикаменти, които приемате.

Може ли куркумата да изгори мазнините по корема

Има проучвания, които демонстрират, че куркуминът, главният съставен елемент на куркумата, може да помогне за понижаване на коремните мазнини.

Как да избираме и съхраняваме куркума

Прясната куркума наподобява доста на джинджифил (те са част от едно и също семейство, дружно с галангала), като се изключи това, че месото ѝ е блестящо оранжево. Предлага се в магазините през цялата година. Търсете корени, които са хубави и наситени на цвят и с размер към 50 милиметра дължина, хубави и дебели като пръст.

Когато става въпрос за куркума на прахуляк, има две налични степени. Куркумата, която нормално се предлага в супермаркетите, е обикновено наситена. Има и друга, която е по-наситена.

За да съхранявате, дръжте на хладно и изсъхнало място и можете да очаквате куркумата да се съхранява 18 месеца или даже две или три години с малко утежняване.

Ако се окажете с петна от куркума по ръцете си, просто ги натъркайте с малко масло или сол. Ако попадне върху облеклата ви, добър препарат за унищожаване на петна ще свърши работа.

Как да се насладите на куркума

 Употреба на куркума

Куркумата се употребява като натурален оцветител за някои типове горчица и е съставна част в кърито на прахуляк. Повечето хора се любуват на земния усет на куркумата сама по себе си. Подправката прибавя дълбочина на усета и прелестен цвят към тайландски или други азиатски ястия, както и към яхнии и чили.

Купете си цялостен корен от куркума и го замразете в торбички за фризер. Така може да го запазите пресен до шест месеца.

Жълтият пигмент на куркумата може да оцвети плотове и тъкани, тъй че би трябвало да внимавате, когато работите с него. Нежните абразиви или почистващи препарати на основата на хлор могат да отстранен петна от доста повърхности.

Няколко предписания с куркума

Чай от куркума

Подобно на джинджифила, от корена на куркумата може да се направи подхранващ и апетитен чай. Ето по какъв начин:

2 супени лъжици нарязан корен от куркума или 2 супени лъжици куркума на прах

Оставете да заври в 1-2 чаши вода

Оставете да къкри 5 минути и по-късно прецедете.

Можете да пиете чая от куркума топъл или леден и да добавите лимон и/или мед, с цел да обогатите усета.

Кремообразна веганска чорба от тиква с къри

 Знаете ли по какъв начин да употребявате куркума?

Необходими съставки:

- Зехтин;

- 1 кг тиква, обелена и нарязана на кубчета;

- 2 глави лук, нарязани на кубчета;

- 2–3 супени лъжици тайландска паста от алено къри;

- 2 супени лъжици настърган корен от куркума или 2 супени лъжици куркума на прах;

- 4 чаши зеленчуков бульон;

- 1 консерва неподсладено кокосово мляко (може да употребявате пълномаслено или нискомаслено);

- Сол и черен пипер.

Начин на подготвяне:

Печете тиквата поръсена със зехтин, сол и черен пипер на 400 градуса за 10 до 15 минути. Готова е, когато омекне, като можете да проверявате с вилицата.

В огромна тенджера задушете лука, пастата от алено къри и куркумата в зехтин за 8 до 10 минути. Лукът би трябвало да омекне.

Добавете зеленчуковия бульон и печената тиква.

Оставете да къкри най-малко 20 минути.

Овкусете със сол, черен пипер или алена къри паста.

Добавете кокосовото мляко и оставете да къкри няколко минути.

Пасирайте.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР