Варшава, Прага и Любляна изготвиха съвместно списък от десет стъпки,

...
Варшава, Прага и Любляна изготвиха съвместно списък от десет стъпки,
Коментари Харесай

Полша, Чехия и Словения предлагат на ЕС десет стъпки за спиране на войната в Украйна

Варшава, Прага и Любляна изготвиха взаимно лист от 10 стъпки, които Европейски Съюз би трябвало да подхващат, в случай че в действителност желае да постави завършек на войната в Украйна. Това заяви в колона на сървъра на Politico полският министър председател Матеуш Моравецки.

„ Измина месец от началото на пълномащабната офанзива на Русия против Украйна. Оттогава Западът наложи четири пакета наказания на Русия, а войната продължава. Тези ограничения явно не са задоволителни. Трябва да се направи повече и то бързо “, написа Моравецки, който напомня скорошното си пътешестване до Киев с чешкия министър председател Петър Фиала, словенския министър председател Янез Янша и полския вицепремиер Ярослав Качински.

Според него западните страни не би трябвало да отстъпват на Русия, а в противен случай, би трябвало да се отнасят по-твърдо към нея. Според министър-председателя украинското управление се нуждае от действителна поддръжка и има право да я чака от Европейски Съюз.

Ето за какво, в допълнение към спирането на доставките на петрол, газ и въглища от Русия допустимо най-скоро, Полша, Чехия и Словения оферират проект от 10 точки, който, съгласно тях, ще поддържа Украйна и ще постави завършек на войната.

Сред препоръчаните ограничения е изключването на всички съветски банки от интернационалната платежна система SWIFT и налагането на по-строги наказания върху цялата бизнес среда, обвързвана с съветските олигарси. Държавите от Централна Европа желаят също да наложат наказания на всички членове на партията " Единна Русия " на президента Владимир Путин, която има към два милиона членове.

Те оферират и въвеждането на обща политика за даване на леговище, която да разреши приемането на съветски войски, които " отхвърлят да служат на незаконния режим в Москва ". Според тях Европейски Съюз би трябвало да спре да издава визи на всички останали съветски жители. " Руските жители би трябвало да схванат, че ще понесат следствията от тази война. И се надяваме, че ще извърнат тил на Путин ", се споделя в колоната.

Според Моравецки Европейски Съюз би трябвало да забрани достъпа на всички съветски кораби до европейските пристанища и също по този начин да блокира пътния трафик сред Европа и Русия. 27-те би трябвало да „ спрат напълно съветската агитация в Европа”. „ Свободата на словото не значи право на неистина “, написа полският министър председател.

Според Моравецки страните от Централна Европа желаят също така цялостна възбрана на износа на всички европейски технологии, които Русия може да употребява за военни цели. Те упорстват за изключване на Русия от всички интернационалните организации. „ Не можем да седим на една маса с нарушители “, сподели полският министър председател.

Ако тези ограничения не сложат завършек на войната, Европейски Съюз би трябвало да отиде още по-далеч, като изпрати миротворци в Украйна под егидата на НАТО или други интернационалните организации. " Фактът, че Русия има нуклеарен боеприпас, не би трябвало да е опрощение за бездейност. Трябва да сме наясно с тази опасност, само че тя не би трябвало да ни задържа. В противоположен случай Путин ще продължи да я употребява и по-нататък ", написа полският министър председател. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР