В последно време в световен мащаб се наблюдава значително движение,

...
В последно време в световен мащаб се наблюдава значително движение,
Коментари Харесай

6 големи икономики, които се отказват от долара

В последно време в международен мащаб се следи доста придвижване, ориентирано към понижаване на зависимостта от щатския $ в интернационалната търговия.

Нека в този момент разгледаме някои от огромните страни, които се отхвърлят от щатския $ в интерес на други валути.

Китай

Китай предприе дейни дейности за разпространение на юана като действителна опция на щатския $ в интернационалната търговия. Тези старания включват стратегически начинания в границите на организации като БРИКС, ШОС и ОПЕК.

Китай стратегически натъртва на юана, с цел да балансира преобладаващата роля на американската валута в международните финансови каузи. По-специално, неотдавнашното потребление на китайската валута в отговор на глобите против Русия акцентира капацитета на юана. Това развиване оказа по-значително влияние върху насърчаването на юана през миналата година, в сравнение с напъните, положени от държавното управление на Си Дзинпин през предходното десетилетие.

Саудитска Арабия

През януари, по време на събитие в Давос, Мохамед Ал-Джадаан, министърът на финансите на Саудитска Арабия, изненада публицистите, като изрази готовността на страната да взе участие в търговията с валута, друга от щатския $.

Това означи забележителна смяна, защото за първи път от съвсем пет десетилетия насам се обмисляше сходна смяна. Въпреки че на пръв взор това може да наподобява относително нищожно, то подсказва за евентуални бъдещи промени, като се имат поради историческите връзки сред Съединени американски щати и Саудитска Арабия.

Въпреки че Саудитска Арабия към момента не се е отказала от петродолара, последните ѝ дейности подсказват, че изследва различни благоприятни условия.

Иран

Иран, страна, на която Съединени американски щати постановат наказания, също предприе значими стъпки в посока понижаване на зависимостта си от щатския $. Президентът на Иран Ебрахим Раиси прикани Централната банка на Иран да предприеме нужните дейности за отвод от щатския $ при двустранните търговски разплащания, като избира да употребява иранския риал, когато това е допустимо.

Централната банка на Иран към този момент стартира да ползва тази тактика, като по време на неотдавнашната среща на високо ниво с министъра на търговията на Оман предложи потреблението на ирански риали за двустранна търговия.

Индия

Индия и Бангладеш неотдавна реализираха съглашение, да правят някои от двустранните си търговски покупко-продажби в съответните си валути, а точно индийската рупия и бангладешката по този начин. Индийският експорт на стойност към $2 милиарда за Бангладеш от общо към $13.69 милиарда през миналата финансова година ще се търгува в рупии, а останалата част ще се заплаща в щатски долари.

Обратно, износът на Бангладеш за Индия, възлизащ на почти $2 милиарда през 2022 година, ще се търгува напълно в рупии и таки. Този ход следва образеца на 18 други страни, измежду които Русия, Германия, Англия, Сингапур, Шри Ланка, Малайзия, Оман и Нова Зеландия, които към този момент започнаха да уреждат интернационалната си търговия с Индия, употребявайки индийската рупия.

Бразилия

През март Бразилия и Китай се споразумяха да реализират търговия, употребявайки китайския юан вместо щатския $. Това дава опция за пряк продан на юани и реали, като отпада нуждата от конвертиране на валути. Бразилската организация за поощряване на търговията и вложенията (ApexBrasil) счита, че това съглашение ще понижи разноските и ще подтиква двустранната търговия и вложения.

Понастоящем Китай е главният търговски сътрудник на Бразилия, като на него се падат над 20% от вноса. Китай е и най-големият експортен пазар на Бразилия, на който се пада над една трета от целия експорт.

Русия

Москва доста понижи зависимостта си от щатския $ в изискванията на руско-украинския спор, като избра различна валута. Китайският юан се трансформира в желан избор на Русия в интернационалната търговия, отбелязвайки забележителна смяна.

Освен това Москва интензивно изследва опцията за въвеждане на обща валута на БРИКС в бъдеще. С приемането на китайския юан съветската стопанска система откри опция на западните финансови мрежи и на щатския $.

Използването на юана за разплащания е все по-често срещано измежду експортьорите на сила. Държавният капиталов фонд на Русия, предопределен за подкрепяне на държавните разноски, наранени от разноските за спора в Украйна, в този момент държи петролното си благосъстояние в китайска валута.

Нарастващото значение на китайската валута в Русия укрепва връзките сред двете страни, които преди се съревноваваха за световно въздействие, само че се сближиха заради общото неодобрение от Запада. Това развиване е в унисон с продължаващите старания на Китай, въпреки и значително несполучливи досега, да утвърди юана като по-значим участник в международните финанси и търговия.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР