Най-важният етап, от който зависят следващите етапи за изграждането на

...
Най-важният етап, от който зависят следващите етапи за изграждането на
Коментари Харесай

Проф. Литвиненко: Сега най-важно е работното задание за Детската болница

Най-важният стадий, от който зависят идващите стадии за построяването на Националната детска болница, е основаването на работното задание за плана, което е поето от Европейската капиталова банка безусловно безплатно. По своя процедура от банката организираха конкурс, който беше извоюван от консорциум от специалисти от Испания.

Това сподели пред Българска национална телевизия ръководителят на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница проф. Иван Литвиненко.

По думите му испанският консорциум е същият, който е работил по построяването на детската болница в Бургас. „ Тези специалисти имат опит от България, което е едно предимство. Имат и международен опит – над 200 лечебни заведения в 10 страни са били създадени с тяхно подпомагане. В групата им са включени и български специалисти, което дава опция да се съобразят с българските нормативи и условия. Общата им работата би трябвало да завърши до декември “, изясни проф. Литвиненко.

Той добави, че сега тече първият стадий по основаването на плана. „ Те организираха срещи с Министерство на здравеопазването, с Обществения съвет и капиталовата компания, ще продължат и с други изявленията. Стъпват на това, което е направено като авансово изследване за потребностите от Инвестиционна банка за развиване. Ние сме дали и нашата идея “, сподели педиатърът.

Проф. Литвиненко акцентира, че сега има пари в Националната компания за построяването на болничното заведение, само че при потребност може да бъде възложен и заем от Европейската капиталова компания.

„ В тази болница сме определили нужда от 420 кревати. Предстои да забележим какво ще ни предложат и от Европейската банка. Те също ще създадат действителен обзор на потребностите и ще ни бъде показан план с нужната ни конструкция. Едва откакто бъде утвърден от нас техният план, може да се премине към идващите стадии, включващи детайлите за кабинети, достъп и съгласуваност с други лечебни заведения “, сподели още проф. Литвиненко.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР