Експертизата на трайната нетрудоспособност е изцяло предмет на извънболничната помощ,

...
Експертизата на трайната нетрудоспособност е изцяло предмет на извънболничната помощ,
Коментари Харесай

Сдружението на общинските болници ще жали в съда промените в медицинската експертиза

Експертизата на трайната неработоспособност е напълно предмет на извънболничната помощ, съобщи пред БНР доктор Неделчо Тотев,  ръководител на Сдружението на общинските лечебни заведения и шеф на болничното заведение в Чирпан.

Сдружението на общинските лечебни заведения е изрично срещу условията към лечебните заведения да разкриват териториални експертни лекарски комисии (ТЕЛК). От сдружението са изпратили свое стимулирано мнение по тематиката до министъра на опазването на здравето, а сега се приготвя и тъжба, която другата седмица ще бъде заведена в съда.

„ Жалбата беше последния ни ход, тъй като решението просто е неработещо. Не мисля, че това е методът страната да реши този проблем. Най-вероятно е да бъдем глобени за това, че не изпълняваме постановлението. Целта ни е да защитим лечебните заведения, които управляваме, и предлагаме с ТЕЛК-а да се стопират нещата на този стадий “, разяснява доктор Тотев. По думите му е налице справедлива неспособност да се ползват новите разпореждания за здравната експертиза.

Според доктор Тотев мястото не експертизата за неработоспособност е при общопрактикуващите лекари и в медицинските центрове, защото те са повече от работещите в лечебните заведения.

„ Трудът в България е право, не обвързване. В постановлението е визирано, че в ТЕЛК комисиите би трябвало да влязат началници на отделенията. Няма кого да включа. Колегите при мен бяха безапелационни – просто си подвигаме чуковете и си отиваме “, сподели доктор Тотев.

Той добави, че минимум в ТЕЛК-комисиите би трябвало да работят пет индивида, а образованието им и заплатите са обвързване на лечебните заведения. „ Невъзможно е да осъществим тези условия “, сподели още доктор Тотев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР