В четвъртък депутатите преминават към гласуване по същество на окончателните

...
В четвъртък депутатите преминават към гласуване по същество на окончателните
Коментари Харесай

Капанът е заложен: Криминален миш-маш с изборните промени

В четвъртък депутатите минават към гласоподаване всъщност на окончателните промени в Изборния кодекс, които плануват унищожаване на напълно машинното гласоподаване.

Противопоставянето сред коалиция „ хартиена бюлетина “ (ГЕРБ, Движение за права и свободи, БСП) и главните ѝ съперници („ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “) увеличи неимоверно политическото напрежение в пленарната зала предходната седмица, когато траялото до полунощ съвещание в действителност бе лишено от смисъл, защото градивно разискване на процедура нямаше.

Налице са всички предпоставки в последна сметка да се стигне до цялостен миш-маш с финалните текстове.

Макар от скандалното нощно 18-часово съвещание на правната комисия да минаха две седмици, е все по този начин неразбираемо кои от предложенията финално ще одобри болшинството на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.

Единственото несъмнено е, че хартиената бюлетина ще се върне в огромните секции сякаш наедно с машинното гласоподаване, което обаче би било обезсмислено, в случай че се одобряват гласуваните в комисията ремонти.

Освен Политическа партия и Демократична България, против желаната от коалиция „ хартиена бюлетина “ проверка на закона се оповестиха също по този начин „ Български напредък “ и „ Възраждане “, само че ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия имат болшинство да гласоподават каквото решат.

„ Нищо не се знае “

Депутати от разнообразни парламентарни групи признаха пред Mediapool, че няма стиковане кои текстове ще бъдат признати и кои не.

Процесът по гласуването на поправките се движи от ГЕРБ, която няколко пъти даде поръчка, че е подготвена на минимални отстъпки за част от предложенията, като се изключи главното – за връщането на хартията. Политическа партия и Демократична България обаче нямат доверие, че ГЕРБ фактически ще съблюдава всичките си обещания.

Нищо не се знае, разясняват народни представители. Водят се единични неофициални диалози, само че изясненост по-скоро няма и в пленарната зала ще се разбере какво ще се одобри.

На фона на това от ГЕРБ дават от ден на ден сигнали, че са склонни да поддържат концепцията на Движение за права и свободи за „ американски машини “ – т.е. устройства, които да сканират хартиени бюлетини. Двете партии нямат нужното болшинство, само че гласове в поддръжка на концепцията се чуват и от други парламентарни групи.

А в случай че въпросът не бъде разискван авансово, може да се стигне до обстановка, в която да се гласоподава и със сегашните машини, и с хартиена бюлетина, а от локалните избори следващата година в процеса да се вкарат и сканиращи устройства.

Самото бързане за приемането на измененията също има своето пояснение – коалиция „ хартиена бюлетина “ чака президентско несъгласие на премахването на напълно машинния избор.

Причината за това е, че президентът Румен Радев не е променял обществено позицията си в поддръжка на гласуването с устройства за разлика от Българска социалистическа партия, която предходната година напълно го поддържаше, а в този момент внесе текста за връщане на хартиената бюлетина.

Бързането, с цел да има време за превъзмогване на вероятно президентско несъгласие, е следващ косвен сигнал, че коалиция „ хартиена бюлетина “ не чака в границите на този парламент да бъде формирано постоянно държавно управление даже с третия мандат.

Първите 16 параграфа

След първото включване на точката за окончателното приемане на измененията в Изборния кодекс в програмата на Народното събрание промените бяха обсъждани на две съвещания.

Въпреки това досега е признат един-единствен текст – заглавието на законопроекта. Това обаче внезапно ще се промени още в първите часове на съвещанието в четвъртък.

Причината е, че предходната седмица в петък ръководителят на правната комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ стремително прочете 16 параграфа от законопроекта и последваха общи диспути за всички тези промени, въпреки те да засягат радикално разнообразни тематики.

Последваха диспути до след среднощ, само че гласуването бе отсрочено за последващо съвещание. Сега всички тези текстове ще бъдат подложени на гласоподаване без опция за обсъждане, тъй като то към този момент се случи.

Самите текстове залагат основата на съвсем всички оферти за промени в изборния закон: текстовете на ГЕРБ за унищожаване на регион „ Чужбина “; увеличението на състава на ЦИК от 15 на 25 членове, които да се сменят не по отношение на петгодишния си мандат, а по отношение на последните развалени парламентарни избори; увеличението на заявките за разкриване на нова секция в чужбина от 40 на най-малко 100; превръщането на машините за гласоподаване в принтери; неподкрепеното от комисия искане на Демократична България за основаване на преброителни центрове; концепцията за видеонаблюдение на броенето на бюлетините, само че не и опазване на записите.

Заявените от ГЕРБ отстъпки

Реклама

Първоначално от партията на Бойко Борисов внесоха текстовете за закриването на регион „ Чужбина “, за увеличението на заявките за откриване на нови секции зад граница. След като те бяха признати от правната комисия и това им отвори пътя за дефинитивно гласоподаване в пленарна зала, ГЕРБ съобщи подготвеност да се откаже от тези промени.

Освен това партията даде знак, че е подготвена да смекчи позицията си за превръщането на сегашните машини за гласоподаване в принтери. Преди седмици от ГЕРБ предложиха практическо обезсмисляне на вота с устройства. Те желаеха разписките от машините за гласоподаване да се смятат за „ бюлетини от машинно гласоподаване “, да имат отбрани, да се броят и да се регистрират за резултат от машинния избор.

Освен това упорстваха в края на изборния ден машината да не отпечатва систематизиран протокол, а флашките да бъдат отстранени. Така машините биха се трансформирали в елементарен принтер за бюлетини, които да се броят на ръка.

След като всичко това беше признато на нощното съвещание на правната комисия, от партията оповестиха, че се отхвърлят от концепцията си да отстранен флашките, само че не и от тази разписките да се трансфорат в „ бюлетини от машинно гласоподаване “.

Дори и тази отстъпка обаче поражда въпроси. Основният е дали сегашните разписки от машините биха могли да бъдат направени по този начин, че хем да се подпечатват на гърба, хем да се резервира тайната на вота, както изисква конституцията. В момента те са прекомерно дребни и се отпечатват на тънка хартия.

Ще остане ли регион „ Чужбина “ неработещ

От ГЕРБ бързо оповестиха, че се отхвърлят от премахването на изборен регион „ Чужбина “, само че това не значи, че подобен фактически ще има.

Причината е, че и в този момент в кодекса подобен регион има, само че липсват каквито и да е елементи за него. Например в приложение № 1, в което е разказано разпределението на мандатите, се приказва за 31 изборни региона, което включва единствено тези в страната, само че не и „ чужбина “.

А в поправките сред двете четения на настоящия законопроект този въпрос не е обиден.

Това основава заплахата регион „ Чужбина “ да си остане все по този начин на хартия, даже и да не бъде премахнат от кодекса.

Все отново опция текстът да не остане „ кух “ има, тъй като в закона е записано, че ЦИК „ дефинира броя на мандатите в многомандатните изборни региони “, само че пък и категорично е посочено, че това става според въпросното приложение № 1, което не е променено.

Така, в случай че депутатите не решат да намерят решение на въпроса, съществуването на регион „ Чужбина “ остава в ръцете на ЦИК.

При неуредени въпроси комисията нормално не взима решение и се оправдава с дупката в закона. Другата опция е в пленарната зала партиите да се обединят към решението не да отстраняват региона, а да отсрочат основаването му, с цел да има задоволително време да се разпишат и детайлите.

Пред Mediapool депутати показаха, че са осведомени с казуса, само че няма единно решение по какъв начин тъкмо да се дефинират мандатите и „ най-вероятно това ще бъде оставено в ръцете на ЦИК “.

Какво остава?

Единствените текстове, които към момента не са обсъждани в пленарна зала, са концепцията на Движение за права и свободи за скенери и същинското връщане на хартиените бюлетини, от което стартира цялата сага с промените на изборния закон.

Идеята за скенери или другояче казано за машини „ като в Америка “ (бел.ред. – по Бойко Борисов) е на Движение за права и свободи и бе отхвърлена в отрасловата комисия, само че в този момент наподобява има шансове тя да бъде дефинитивно призната.

Предложението на придвижването е гласоподавателите да гласоподават на хартиени бюлетини, които по-късно да минават през сканиращо устройство, сложено върху кутията, в която се съхраняват бюлетините. Партията предлага скенерът да разполага с принтер, който да отпечатва систематизирани данни в края на деня. Идеята е, в случай че бюлетината е попълнена погрешно, скенерът да не я приема.

В правната комисия ГЕРБ не поддържа това предложение, само че по-късно Борисов даде знак, че е допустимо решението да бъде ревизирано.

Депутати от партията и публично, и импровизирано също се оповестиха „ за предлагането “. Това беше необичайно, тъй като и скенерите, като сегашните машини, би трябвало да имат първоначален код, на който от ГЕРБ нямат доверие.

На фона на надигащата се в Народното събрание поддръжка за скенерите, се заприказва, че доставчикът на сегашните устройства – „ Сиела Норма “, към този момент има подготвеност в къси периоди да даде нужната численост скенери.

Другият текст – за връщането на хартията, има болшинство от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи и ще бъде признат.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР