Пет години затвор за Франк Р. и четири години зад

...
Пет години затвор за Франк Р. и четири години зад
Коментари Харесай

€3 000 000 000 обезщетения! Двойка, близка до Ружа Игнатова, осъдена в Германия

Пет години затвор за Франк Р. и четири години зад решетките за жена му Манон Х. постанови съдът в Мюнстер, Германия. Съпружеската двойка, близка до криптокралицата Ружа Игнатова, е измамила милиони клиенти, които са били ощетени със сума, почти равна на 3 милиарда евро.

Конкретно присъдата е за това, че двамата са набрали 320 милиона евро от към 90 000 клиенти от цяла Европа за измислената криптовалута OneCoin. Адвокат от Мюнхен, който е трансферирал елементи от тази сума към задгранични банкови сметки, пък получи две години и 9 месеца затвор, осведоми АРД за края на правосъдния развой, предава DW.

Двамата съпрузи са работили като европейски финансов център за световната машинация с фиктивната криптовалута. 50-годишната Манон Х. и 71-годишният ѝ брачен партньор Франк Р. са основали сдружение в Гревен, Германия, за тези транзакции и са сключили контракт с Ружа Игнатова, организаторката на измамата.

Българката с немски паспорт Ружа Игнатова е мозъкът на схемата с криптовалутата. В интервала 2014-2016 година тя разпространява OneCoin в интернационален проект на обилни събития. След това самопровъзгласилата се за „ криптокралица “ се укрива. Сега попада в описите на ФБР като един от десетте най-издирвани нарушители.

Разплитането на схемата стартира през 2016 година след подаден сигнал от бланков клон на Sparkasse в немския град Щайнфурт в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Подозренията тогава са провокирали стотици транзакции на обща стойност 320 млн. евро в рамките единствено на няколко седмици. Според прокуратурата двойката от Гревен е получила няколко милиона евро комисиона за най-малко старания.

Реклама

Процесът в Мюнстер продължи общо три години. В рамките на 43 дни чувания съдът хвърли светлина върху измамата. Според пирамидалната скица са били продавани така наречените „ просветителни пакети “, осигуряващи на клиентите изцяло безполезни акции в криптовалута. След това купувачите са били подвеждани да имат вяра, че могат да „ добиват “ валутата, и им е било представяно фиктивно нарастване на цената, показва още немското издание.

Твърди се, че обвинените не са били наясно с всички детайлности за измамата с OneCoin. Съдът обаче е уверен, че е имало задоволително признаци за това, че става въпрос за машинация. Освен това съпрузите от Гревен не са имали нужното позволение за такива финансови интервенции.

Адвокатът от Мюнхен е упрекнат, че е превел 20 милиона евро по сметки в чужбина с подправени данни. Защитата твърдеше, че обвинените постоянно са считали OneCoin за надеждна валута. Затова и пледира за оправдателна присъда или лека условна присъда.

Дори и след постановените присъди е дребна вероятността засегнатите лица да получат обезщетение. Дотук прокуратурата е съумяла да обезпечи единствено 28 милиона от общо към три милиарда евро завлечени пари, коментира АРД.

Създателката на финансовата пирамида OneCoin Ружа Игнатова изчезна през 2017 година и от този момент следите ѝ се губят. Смяташе се, че може да се е укрила, откакто била предизвестена, че е търсена и може да бъде задържана. Според работната версия, обаче, тя от дълго време се е трансформирала в храна за рибите. Нищо от това до момента, обаче, не е потвърдено и цели 6 години след изгубването ѝ местонахождението на Игнатова остава незнайно.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР