Министерството на икономиката и индустрията търси да назначи директори на

...
Министерството на икономиката и индустрията търси да назначи директори на
Коментари Харесай

Обява за „наши хора”: Търсят се шефове на държавно дружество с 14 000 лв. заплата

Министерството на стопанската система и промишлеността търси да назначи шефове на Държавната консолидационна компания (ДКК), на която е принципал. Обява за това е оповестена на уеб страницата на ведомството в деня, в който министър Богдан Богданов разгласи, че следва огромно преструктуриране на холдинга, а евентуално и закриването му.

Министърът неотдавна самичък разкри какви хонорари са получавани в сдруженията в ДКК през последните години.

„ Средната месечна заплата е сред 3500-4300 лева Това е единствено за представителите на бордовете. Изпълнителните шефове на тези сдружения са със заплати сред 12 000 и 14 000 лева на месец “, разясни той.

Конкурсът би трябвало да бъде извършен без значение от концепциите за реформирането на ДКК, защото настоящето ръководство беше назначено краткотрайно предишния август и мандатът му изтича през февруари. Стимул ръководещите да се разбързат с това мениджмънтът на държавните компании да се приведе в ред е, че това е измежду изискванията за влизането на България в Организацията за икономическо сътрудничество и раз, а оценката за напредъка там е и измежду уговорките за еврозоната.

Управление

Реклама

Според настоящия правилник на ДКК, който е подписан още от Корнелия Нинова като министър на промишлеността, Съветът на шефовете може да има до 9-има членове. Реално обаче бордът се състои от 5-има души, трима от които са представители на страната, а двама са самостоятелни. Заявката на Богданов като цяло е да бъде понижен броят на шефовете на държавните сдружения към министерството.

В момента в борда на ДКК влизат ръководителят Елена Болтаджиева, Иван Зангочев, който е и изпълнителен шеф, Венелин Шъков, Десислава Чалъмова и Николина Гюрова-Маджева. Последната замести неотдавна Николай Желязков, който стана областен кмет на Варна. Всички шефове са назначени краткотрайно за най-вече 6 месеца, като до тогава би трябвало да бъде извършен конкурс за непрекъснати членове. Те могат да заемат поста за период до 5 години.

Конкурс

Обявата на министерството е за избор на 3-ма представители на страната в борда. Публикувана е на 8 януари, като срокът за подаване на документи е до 15 януари. Кандидатите би трябвало да имат висше обучение и най-малко 5 години стаж в обществени предприятия. Тези, които дават отговор на изискванията, ще бъдат позволени до оценка, която включва две елементи – писмена и джука (с тежест надлежно 40:60). Цялата процедура лишава към месец.

В началото на ноември пък министерството разгласи конкурс за избор на двама самостоятелни членове на съвета на шефовете на ДКК при сходни условия. Разликата е, че тяхната номинация се прави от комисия към Агенцията за обществените предприятия и надзор. Засега няма оповестени резултати от процедурата.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР