Посланик в Турция или евродепутат. Това са двата варианта, за

...
Посланик в Турция или евродепутат. Това са двата варианта, за
Коментари Харесай

Награда за ролята „лидер на ДПС”: Мустафа Карадайъ става посланик в Турция?

Посланик в Турция или евродепутат. Това са двата разновидността, за които упорствал Мустафа Карадайъ, с цел да продължи политическата си кариера, без да нанася вреди на Движение за права и свободи и като премия, че 7 години, от 2016-а, играеше релативно сполучливо ролята на водач на Движението за права и свободи.

Карадайъ подаде оставка през ноември като началник на партията, съобщи „ Филтър ”. Оттогава българомохамеданинът от с. Борино не върви на работа в Народното събрание, макар, че е народен представител. За разлика от Лютви Местан обаче, Карадайъ останал с положителни усеща към почетния ръководител Ахмед Доган и нямал желание да напуща Движение за права и свободи, разкриват ходовете на някогашния началник хора от най-близкото му обграждане.

Местан беше изпъден позорно през 2015 година, като първо се скри в турското посолство сякаш поради опасност за живота, а скоро по-късно основа партия ДОСТ, която беше подкрепена от турския президент Реджеп Ердоган, с цел да влезе в Народното събрание. Мероприятието обаче не съумя и през днешния ден ДОСТ е част от политическото гробище.

Сгрешил с поддръжката към ДОСТ, Ердоган възобнови разговора с Движение за права и свободи и персонално с Мустафа Карадайъ като ръководител. Не е загадка напрежението сред турския президент и Ахмед Доган поради желанието на Анкара да въздейства на политиката у нас посредством етническите малцинства.

Реклама

Така към този момент някогашният ръководител Карадайъ се трансформира в един от рупорите на турската външна политика у нас. В същото време той водеше двойна игра в Анкара и с изключение на поддръжката си за Ердоган демонстрираше положително отношение ц към огромния му съперник за президентския пост Кемал Калъчдароглу. Именно откритото клатушкане на Карадайъ към Турция е една от аргументите да бъде съвсем елегантно свален от поста си, настояват дългогодишни депесари. Според тях контактите на Карадайъ с Турция са толкоз мощни, че негови родственици имат парцели за милиони в една от най-екзотичните и красиви елементи на южната съседка.

Заради положителната си работа в полза на Анкара по дипломатически канали към този момент са почнали изследвания дали Карадайъ може да бъде пратен там като дипломат. Мандатът на настоящия Ангел Чолаков изтича през февруари. Според източници от Движение за права и свободи това щял да бъде добър ход за партията, тъй като Карадайъ остава правилен на Доган. Твърде подозрително е, че останалите партии и президентът Румен Радев ще се съгласят на този Вариант. Иначе Карадайъ е в положителни връзки с оферти за съпредседател на Движение за права и свободи по турска линия Джевдет Чакъров и още има мощни позиции измежду електората на придвижването.

Това го трансформира пък в един от резонните претендентите за евродепутат. Имената в листите там се редят след оферти от структурите на Движение за права и свободи и се чака Карадайъ да има доста номинации. Партията разполага с трима евродепутати, само че през лятото групировката е окуражена членовете ѝ в Европарламента да станат четирима.

Ако бъде командирован в Брюксел, Карадайъ ще бъде надалеч от националната политика и това ще е потребно за Джевдет Чакъров, който ще може да работи по-спокойно. Но в последна сметка тежката дума за идните решения ще има още веднъж действителният водач Ахмед Доган. Така бъдещето на Карадайъ зависи напълно от благосклонността на Пашата.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР