Украинската афера сложи край на резервите на лидерите на Демократическата

...
Украинската афера сложи край на резервите на лидерите на Демократическата
Коментари Харесай

Несигурните пътища на импийчмънта на Тръмп

Украинската спекулация постави завършек на запасите на водачите на Демократическата партия, които взеха решение през вчерашния ден да стартират процедура по импийчмънт на Доналд Тръмп, макар несигурните последици на този ход, който е повече политически, в сравнение с юридически, разяснява Франс прес.

Каква е процедурата?

Конституцията на Съединени американски щати планува, че Конгресът може да смъкна президента (или вицепрезидента, или федерални съдии) при положение на "предателство, корупция или други значими закононарушения и нарушавания ".

Процедурата се развива на два стадия.

Първо Камарата на представителите води следствие и гласоподава с просто болшинство (218 от 435 гласа) за повдигането на всяко настрана обвиняване, излагайки обстоятелствата. На британски това се назовава "импийчмънт ".

В случай на покачване на обвиняване Сенатът, горната камара на Конгреса на Съединени американски щати, организира развой против президента.

След края на дебатите 100-те сенатори гласоподават по всяко настрана обвиняване. Необходимо е болшинство от две трети, с цел да бъде наказан, в който случай свалянето му е автоматизирано и неподлежащо на обжалване. В противоположен случай президентът е оневинен.

Какви са прецедентите?

В историята на Съединени американски щати няма свален президент.

Срещу двама президенти са повдигани обвинявания, само че в последна сметка те бяха оправдани: Андрю Джонсън през 1868 година и Бил Клинтън, упрекнат през 1998 година в лъжесвидетелство във връзка интимната му връзка със стажантката Моника Люински.

През 1974 година републиканецът Ричард Никсън избра да подаде оставка, с цел да избегне несъмнено наказание от Конгреса във връзка със абсурда "Уотъргейт ".

Каква е ролята на съда?

Никаква. Решенията за събаряне на президента не се управляват от правосъдната власт, а единствено от Конгреса.

Обикновените съдилища не могат и да повдигат обвиняване против настоящ президент. Това "би навредило " на действието на Белия дом, гласи мнение на министерството на правораздаването от 1973 година, както и отнасящи се до него паметни бележки от 2000 година.

В какво е упрекван Тръмп?

От април насам няколко конгресмени от Демократическата партия желаят започването на процедура за свалянето на Доналд Тръмп, основаваща се на заключенията от следствието за хипотетичната съветска интервенция в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година.

След близо двегодишно следствие, специфичният прокурор Робърт Мълър не откри доказателства за сговор сред Москва и екипа на кандидат-президента Тръмп. В подмяна на това той разкри серия от смущаващи опити за оказване на напън върху неговата лична работа, които могат да се равняват на "възпрепятстване на правораздаването ".

Демократите започнаха и парламентарни следствия за налозите му, за вероятни спорове на ползи, свързани с бизнеса му и за суми, платени за мълчанието на хипотетични любовници.

Сега те подозират жителя на Белия дом, че е злоупотребил с властта си, с цел да навреди на някогашния вицепрезидент Джо Байдън, любимец за номинацията на Демократическата партия за президентските избори през 2020 година.

Те си задават въпроса дали той е задържал предопределена за Украйна военна помощ, с цел да принуди Киев да стартира следствие за корупция против Джо Байдън и сина му Хънтър.

Вчера лидерката на парламентарната група на демократите в Камарата на представителите на Съединени американски щати прикани за сливане на всички тези следствия и за формалното им включване в процедура по импийчмънт.

Защо се колебаеха демократите?

Досега Нанси Пелоси се противопоставяше на поемането по този път от терзания, че процедурата по импийчмънт ще монополизира дебатите, отвличайки вниманието от водещите тематики в кандидатпрезидентската акция през 2020 година.

Знаейки, че има слаби шансове за събаряне на президента заради републиканското болшинство в Сената, Пелоси се притесняваше, че сходен ход може да се обърне против демократите и да ускори партийното разделяне в страната.

На общите избори през 2000 година републиканците бяха осъдени за ожесточението, с което се опитваха да реализират импийчмънт на Бил Клинтън.

Вчера Доналд Тръмп изрази отвращение от "измислен лов на вещици ", само че съобщи, че дейностите на демократите ще имат "позитивен " резултат върху акцията му за преизбиране.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР