Лятното слънцестоене тази година за България и нашите географски дължини

...
Лятното слънцестоене тази година за България и нашите географски дължини
Коментари Харесай

Посрещаме най-ранното слънцестоене от 228 години насам

Лятното слънцестоене тази година за България и нашите географски дължини настава малко преди среднощ на 20 юни, по тази причина продължителността на двата прилежащи дни - 20 и 21 юни, ще бъде на практика идентична – с разлика по-малка от секунда.

Това разяснява пред Българска телеграфна агенция Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия при Българска академия на науките и в катедра " Астрономия “ при СУ " Св. Климент Охридски “. 

Тази година Земята ще посрещне най-ранното лятно слънцестоене от 1796 година насам, когато то е настъпило в 20:45 ч. локално време на 20 юни. 

Така през 2024 година най-дългите дни в годината за нас ще са два и ще продължат 15 часа, 19 минути и 35 секунди.

През 2024 година астрономическото лято ще стартира на 20 юни в 23:50 ч. българско време. Тогава Слънцето ще бъде в точката на лятното слънцестоене, която в наше време се намира в източната част на съзвездието Бик – доста покрай неговата граница с Близнаци.

Това ще се случи съвсем три седмици след началото на метеорологичното лято, което стартира на 1 юни.

" Реалната дълготрайност на дните зависи от атмосферната рефракция, която ни разрешава да стартираме да виждаме Слънцето близо 4 минути преди то да е изгряло геометрично, както и да продължаваме да го виждаме още толкоз време след геометричния му залез “, разяснява Пенчо Маркишки.

Лятото е най-дългият сезон в годината, който продължава 93 дни, 15 часа и 52 минути, като завършва в 15:43 ч. източноевропейско време на 22 септември по време на есенното равноденствие.

През втората нощ на астрономическото лято - на 22 юни, в 04:07 часа българско време ще настъпи пълнолуние, първото от общо четири през сезона.

Юнското пълнолуние нормално се назовава Ягодова луна, защото това е най-подходящото време от годината за бране на ягоди в Северното полукълбо. 

Най-доброто нареждане на планетите през месеца ще се случи през последния уикенд на юни и ще изисква от хората да се разсънят много преди зазоряване, с цел да го видят.

Тогава полумесецът ще попадне в една линия със Сатурн, Марс и Юпитер преди изгрев слънце на 29 юни. И четирите небесни обекта са задоволително ярки, с цел да се видят без телескоп, макар че ще е належащо безоблачно небе, с цел да се следи явлението.

Още едно планетарно нареждане ще се състои на 30 юни, а на 1 юли, когато Луната ще се появи извънредно покрай Марс, подредбата може да бъде още по-впечатляваща.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР