С помощта на здравните власти екип на bTV провери какво

...
С помощта на здравните власти екип на bTV провери какво
Коментари Харесай

Изследват морската вода за ешерихия коли и ентерококи

С помощта на здравните управляващи екип на bTV ревизира какво е качеството на морската вода на Централния плаж в Бургас и можем ли да плажуваме умерено?

" През летния сезон качеството на водата се следи на две седмици, като през две седмици пробите се вземат от един и същи пункт. На нашата територия има 49 зони за къпане, от които се правят 49 пробовземания “, изясни доктор Кофинова, шеф на Дирекция " Обществено здраве “ към РЗИ в Бургас.

По време на диалога бяха взето проби от морето, които да бъдат изследвани.

" Пробите се изследват за два индикатора, според условията в Наредба 5 – за ешерихия коли и ентерококи. От началото на този сезон са взети 92 проби. Проведени са 184 проучвания. До момента водата дава отговор на условията за чудесно качество. Къпането може да стартира, а то към този момент е и почнало “, разяснява доктор Марияна Кофинова.

Тя уточни, че всяка година се прави категоризиране на плажовете, според от това дали през последните 4 години е имало отклонения от съответните стойности.

" Няма никакви закани от страна на морето, то е чисто и можем да се къпем умерено “, уточни доктор Марияна Кофинова.

Резултатите излизат в границите на 72 часа.

През тази година рекордните 22 плажа и едно яхтено пристанище са покрили международния стандарт " Син байрак " в България. 

" Все повече наши плажове получават този по този начин мечтан " Син байрак ", който подсигурява, че изискванията там са освен безвредни, а напряко отлични. Така и тази година и аз считам, че по този въпрос няма никакви двусмислия. Плажовете и водата са чисти и доста подобаващи за летуване ", разяснява и доктор Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.

Властите припомнят още, че на външен тип водата не постоянно кореспондира с микробиологичните резултати.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР