Върховенството на закона е редовна тема на дискусия в България

...
Върховенството на закона е редовна тема на дискусия в България
Коментари Харесай

Никой не е над закона: Китай изумява света с успехи в правосъдието

Върховенството на закона е постоянна тематика на полемика в България и други източноевропейски страни, като постоянно по този мотив търсим образеца на западноевропейските страни, който, несъмнено, е скъп. Но надалеч на изток, в Китай, бяха реализирани съществени триумфи от позиция на върховенството на закона и правораздаването, които сигурно са скъп ноу-хау за целия свят.

Темата за върховенството на закона е изключително постоянно повдигана в Китай от началото на промените на Дън Сяопин през 70-те, а при ръководството на Си Дзинпин са направени редица промени и промени, които да претворят теорията в процедура, която да направи живота в страната оптимално обективен и равнопоставен. Всъщност обаче, върховенството на закона като идея за Китай намира своите корени още в ученията, както на философа Конфуций, по този начин и легализма на първия император Цин Шъхуан.

Днес по-ястребово и нападателно настроените американски политици и медии подлагат на критика Китай за върховенството на закона, само че както редица интернационалните специалисти споделят, в действителност Пекин е постигнал съществени резултати. Политиката на държавното управление на Си Дзинпин за последните 10 години е поредна - битката с корупцията беше превърната в държавен и партиен приоритет, а наказванията не подминаха даже най-високопоставените извършители.

Eдин съответен образец е въпросът от началото на тази година, когато дисциплинарни инспекции на виновни институции, доведоха до съответни наказателно-правни дейности против 29 високопоставени служители, в това число член на Постоянния комитет на Националния комитет на Китайската национална политическа консултативна конференция - с други думи извънредно високопоставено лице. Друго наранено от антикорупционните акции лице, беше някогашен заместник-изпълнителен шеф на най-голямата корпорация за търговия с хранителни артикули, както и някогашен зам.-шеф на Държавната тютюнева монополна администрация.

Антикорупционните акции, инициирани от държавното управление на Си Дзинпин, контролните органи на Китайската комунистическа партия и правосъдната система, отразяват поредните старания на КНР да се бори против корупцията, изключително през последното десетилетие. Правосъдието не пропуща нито високопоставените " тигри " на корупцията и нарушаванията, нито дребните " мухи ", както сподели за медиите прочут професор политолог от университета Цинхуа.

Подобни правосъдни дейности не са показност, а непрестанен развой, който съгласно социолози и анкетьори, от ден на ден ускорява доверието на китайските жители в личната им страна и правосъдната система, която не извинява високопоставените и добре позиционирани лица. Същото не може да се каже, да вземем за пример, за Съединените щати, където корупционните кавги се свързват даже и с Белия дом и фамилията на президента, само че без съществени последици.

През 2022 година излезе забавна статистика, която демонстрира сериозните старания на китайската правосъдна система за налагането на господство на закона. Така да вземем за пример, 23,000 случая на рушвет или отклоняване от служебния дълг приключват с сполучливи наказателно-процесуални дейности, като засегнатите от правораздаването лица са 27,000.  Близо 9063 души са наказани за взимане на рушвет, а 2689 за даването на подобен.

Що се отнася до отбраната на персоналните данни, в границите на Закона за отбрана на персоналната информация са сполучливо приключени 4098 правосъдни случая, а 3436 души са наказани за изнудване по интернет, обиди и нарушение на правото на персонална информация на китайските жители.

За онлайн измами или телефонни измами са повдигнати и приключени 79,000 каузи, като обвързваните с тях са 149,000 души. Близо 282,000 души са разследвани и съдени за приложимост на интернет за осъществяване на закононарушения, измежду които машинация, хазарт и разпространяване на незаконни материали.

Но китайската система не е подчинена на наказванията, а и на вярната и обективна преценка. За времето от 1990 насам са регистрирани над 13 милиона случая на понижаване на присъди, прошка и реабилитация, а 30,000 неправилни или несъразмерни присъди са поправени.

Що се отнася до върховенството на закона в търговията и финансите, китайските съдилища сполучливо са приключили 541,000 такива случая, както и 13,000 случая свързани с пазарни операции, далавера, пране на пари и черни каси.

Тази година китайските законодатели започнаха да разискват и проверка на Органическия закон на Държавния съвет за първи път, откогато той е признат през декември, 1982 година. Юридическите специалисти считат, че проверката на закона ще помогне за стандартизирането на активността на Държавния съвет, а също ще усъвършенства неговото равнище на либералност и научна аргументираност (защото в Китай политиката търси своята научна и рационална база).

Отново през 2024 година, Китайската регулаторна комисия за скъпи бумаги пое ангажимент да ускори върховенството на закона на финансовия пазар, с цел да поддържа висококачественото развиване, което Си Дзинпин и администрацията му желаят за Китай. Целта е да се развие един здравословен пазар, а правата и ползите на вложителите да бъдат предпазени. 

Върховенството на закона е централна тематика в политиката на Си Дзинпин и Китайската комунистическа партия и доверието на жителите се ускорява от ден на ден, само че, несъмнено, сигурно на Китай му следва още доста работа, с цел да реализира това равнище на правосъдната система, което да го трансформира в примерен модел за целия свят. На този стадий достиженията на КНР от позиция на върховенството на закона са впечатляващи и се реализират систематично и поредно.

Източник: Bulgarian.cri.cn

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед24020Доц. Григор Сарийски за рецесията в Европа: " Хем сме на прага, хем сме в рецесията! " Алтернативен Поглед30807Доц. Григор Сарийски за края на епохата на петродолара, наложена от Съединени американски щати и Саудитска АрабияАлтернативен Поглед22492Проф. Андрей Пантев: Не сме пред международна война, само че заплаха има! Не имам вяра толкоз луди хора да има!?Алтернативен Поглед15195Стефан Георгиев: Младите социалисти от Пловдив на " война " с Урсула и с Корнелия! Искат оставки!Алтернативен Поглед19727Доц. Александър Сивилов: Русия може да реализира задачите си! Не считам, че тя желае да превземе Европа!Алтернативен Поглед208100Валентин Вацев: Боговете на войната се разсънват и стартират да я водят без да се интересуват от човешката воляАлтернативен Поглед106085Ще има ли българи, които ще платят за унижението на България в Народния спектакъл!?
pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР