Кадри Нова ТВБроени дни остават докато заработи новата система за

...
Кадри Нова ТВБроени дни остават докато заработи новата система за
Коментари Харесай

Нови правила за ТЕЛК, хората в неведение

Кадри Нова ТВ

Броени дни остават до момента в който проработи новата система за освидетелстване от експертно лекарски комисии, по този начин наречените ТЕЛК. Според измененията, към този момент ще има система за инцидентно систематизиране на заявките за издаване на свидетелства за неработоспособност. Лекарите нямат изясненост по какъв начин тъкмо ще работят с пациенти от други градове. А от Здравното министерство прецизират, че задачата е да се реализира по-равномерно систематизиране на работата на комисиите, с което да се подсигурява по-справедлив достъп. И до момента явяването на комисия ставаше много мъчно и тромаво и доста хора оставаха без прехранване за дълги интервали, до момента в който излезе новото решение.

Този принцип на инцидентното систематизиране, в случай че е взаимстван от правосъдната система, едно е да има инцидентно систематизиране на делата вътре в границите на един съд. Тоест дали човек ще се яви в зала 3 или зала 4, когато става въпрос за Районния съд няма никакво значение, по напълно друг метод стои въпросът тогава, когато това инцидентно систематизиране се разгръща върху територията на цялата страна, уточни Минчо Коралски, някогашен шеф на Изпълнителна организация за хората с увреждания.
Още няма изясненост изцяло по новата система, само че има избрани инструкции.
Как ще бъдат уведомявани лицата за спомагателни документи, дали в действителност ще има разглеждане единствено по документи или и опция за обзор на пациент от друго обитаемо място, което в някои моменти е по-скоро не наложително. Къде ще бъде заверявано едно готово решение, тъй като в случай че индивидът е от Пловдив или от Стара Загора къде ще бъде връчено. Това попита лекар Вергиния Тодорова работи в ТЕЛК Монтана.
`); break case width


В понеделник следва национално образование за картотеката на ТЕЛК, от което лекарите чакат да схванат какви досиета ще получават и по какъв начин ще се случва обработването на документи.

Коралски на собствен ред разяснява, че задачата не е системата да се нагоди към хората с увреждания, каквато е практиката във всички страни, ние желаеме хората с увреждания да се нагодят към системата.

Дали това ще проработи следва да забележим или хаосът ще стане неконтролируем.

Източник: vihrogon.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР