Учени поставят остро въпроса кои са факторите зад разпространението на

...
Учени поставят остро въпроса кои са факторите зад разпространението на
Коментари Харесай

Проф. Радостина Александрова: Вирусът на маймунската шарка е ДНК, която мутира по-бавно

Учени слагат остро въпроса кои са факторите зад разпространяването на маймунската шарка, допустимо ли е тя да се популяризира по-отдавна при нас тихо. Но картината на маймунската шарка е характерна, по тази причина е мъчно да остане незабелязана. Това сподели за Bulgaria ON AIR вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова.

" При този вирус нещата стоят по друг метод. Вирусът на маймунската шарка е ДНК, мутира по-бавно. От СЗО прецизираха, че няма данни да е мутирал. Това е заболяване, което стартира след 5 до 13 дни инкубационен интервал, само че може да стигне до 3 седмици. Затова е толкоз дълга карантината, която е въведена в Белгия ", сподели още проф. Александрова.

Проф. Александрова означи, че без лекуване болестта минава за интервал от 2 до 4 седмици.

" Това е непосредствен до едрата шарка вирус, само че клиничната картина е по-лека и се популяризира по-трудно. Ваксината против едрата шарка защищава на 85% против маймунската. Дори човек да е изложен на действието на вируса и по-късно да се имунизира - понижава развиването на инфекцията. Тук не става дума за всеобща имунизация. Ваксината е планувана за контактни лица ", посочи проф. Александрова.

" Повод за паника няма. Заразата маже да се предава посредством нечисто долни дрехи, чаршафи. Заразяването става при нескончаем непосредствен контакт. Това което направи усещане е, че част от инфектираните са хомосексуални мъже, само че няма да данни за полово предаване на маймунската шарка ", разясни проф. Александрова.

" Една от хипотезите е, че е обвързван с Ковид-19, който може да повреди черния дроб. До тежък хепатит обаче се стига при възрастните хора. А при този тайнствен хепатит засягането на черния дроб е при деца. Може да има различен фактор, само че е реалност, че във Англия годишно се вършат 4 чернодробни трансплантации, а до момента са осъществени 11 ", акцентира проф. Александрова.

" Омикрон ще продължи да циркулира, да се развъжда и да се трансформира. Подвариантите BA4 и BA5 са се появили декември и януари. В момента, от края на предишния месец, те са повода за повишението на случаите в Южна Африка. Това е естественото развиване на вируса. Няма данни клиничната картина да е по-тежка, чака се през идващите месеци да се покачат случаите. На 6 месеца всекидневно се появява нов подвариант. Място за суматоха няма, най-хубавата отбрана си остават трите дози ваксина, концепцията им е да предпазят от тежко боледуване ", сподели още проф. Александрова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР