Увисване на устата, слабост в ръцете и нарушен говор са

...
Увисване на устата, слабост в ръцете и нарушен говор са
Коментари Харесай

Д-р Георги Георгиев: Инсултът удря на всяка възраст

Увисване на устата, уязвимост в ръцете и нарушен диалект са сигурни признаци
Близките са тези, които би трябвало да ги виждат и да се обадят на 112

“Независимо че по наша самодейност още през 2021 година България се ангажира да приложи Европейския проект за инсулт, досега липсва народен стратегически документ, който да структурира целенасочени, ясни, транспарантни, измерими и основни дейности за справяне с казуса инсулт в страната. Считаме, че е безконтролно и неприемливо да се бездейства още една година, с което да причиним на нови 50 000 българи страдалчество, което е било предотвратимо и лечимо! ”, се споделя в апел на Асоциацията за инсулт и афазия, публикуван във връзка Европейския ден за информираност за инсулта.

Средно 50 000 българи получават инсулт всяка година или почти по един човек на всеки 10 минути. Страната ни е на челно място в черната статистика по смъртност от това заболяване в Европа. Мозъчният удар може да покоси всеки човек на всяка възраст, има случай даже на дете на 2 и половина години, сподели доктор Георги Георгиев, заместник-председател на Асоциацията по инсулт и афазия, на особено събитие, озаглавено “Инсултът - взор в черната кутия ”.

“Инсулт или мозъчна офанзива се случва, когато притокът на кръв към мозъка спре. Това е изключителна обстановка - изяснява доктор Георгиев. - Когато мозъчните кафези умират, губим функционалността на мозъка - способността да вършим неща, които са заложени в мозъка ни. ”

Инсултът е два типа - исхемичен (запушване на кръвоносен съд) и хеморагичен (спукване на съд). На първия се дължат 85% от случаите, на втория - останалите 15%. Както при множеството заболявания, рисковите фактори са такива, които можем да променим, и такива, на които не можем да влияем.

“Сред първите фактори са високото кръвно налягане - стойности над 140/90 се считат за пределни, сърдечно заболяване, диабет - изброява доктор Георгиев. - Те могат и би трябвало да се управляват. Тютюнопушенето, несъразмерната приложимост на алкохол, неналичието на придвижване и затлъстяването, високият холестерол и липиди в кръвта, използването на комбинирани контрацептиви (хормоните водят до промени в съдовата система), високото количество червени кръвни телца (сгъстяване на кръвта) също са рискови фактори, на които можем да влияем, за разлика от приемственост, преклонна възраст, предишен инсулт, пол (тук наклонността в последно време се обръща и дамите се изравняват с мъжете, които до момента бяха по-засегнати). ”

Три са значителните признака, които в 90% демонстрират сигурно, че става дума за инсулт. Те би трябвало да са добре познати на околните, които незабавно да потърсят незабавна помощ, в случай че виждат въпреки и един от тях, тъй като самият потърпевш не осъзнава незабавно (или изобщо) какво му се е случило. Особено показателна е асиметрията на лицето - провисване на ъглите на устата. В подобен случай би трябвало да накарате болния да се усмихне, което той няма да може да направи. Другият признак е изтръпване и уязвимост в ръцете - в двете или единствено в едната. Накарайте вашия непосредствен да вдигне ръце - нормално едната увисва. Нарушението в говора също сигурно дава сигнал за инсулт. Отначало то може да наподобява на разконцентрация, по тази причина накарайте индивида да повтори някакъв простоват израз.

Можете да заподозрете мозъчен удар и при някои не толкоз присъщи признаци, като загуба на равновесие (ходи като пийнал, само че не мирише на алкохол), заваляне на говора, размазано зрение на едното или и на двете очи, гадене, повръщане (заради засягането на вестибуларния аппарат).

Макар и по-рядко, инсултът може да настъпи последователно, да вземем за пример в границите на 3 дни, а признаците да наподобяват по-скоро грип: гадене, повръщане, мощно главоболие, загуба на сили. В подобен случай още веднъж околните би трябвало да наблюдават развоя на признаците и при утежняване неотложно да потърсят незабавна помощ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР