Как се установява хипертонията? Диагнозата хипертония не се поставя на базата

...
Как се установява хипертонията?
Диагнозата хипертония не се поставя на базата
Коментари Харесай

Не всяко високо кръвно е хипертония

Как се открива хипертонията?

Диагнозата хипертония не се слага въз основата на еднократно премерване, а изисква многократни измервания, в домашна среда - няколко пъти на ден и в разнообразни условия.

Има три метода на премерване на артериалното налягане: амбулаторно, домашно и 24-часово мониториране с холтер. Не е наложително да се употребяват и трите метода за премерване, с цел да се сложи диагноза хипертония. Всяко от тези способи има своето място в диагностичния развой и се употребява според от съответната клинична обстановка. Но какво е значимо за всеки от тези способи и по кое време се ползват?

Обикновено се стартира с амбулаторното премерване в лекарски кабинет. Ако има подозрения за хипертония вид " бяла престилка " (състояние, при което стресът от здравната конюнктура краткотрайно покачва кръвното налягане) или е належащо в допълнение следене, се предлага домашно премерване или амбулаторно 24-часово мониториране.

Амбулаторното премерване на кръвното налягане в лекарски кабинет е най-често потребления способ. При това премерване, пациентът би трябвало да седи неподвижен най-малко 5 минути преди осъществяване на измерването.

Предимствата на този способ са своевременното премерване от подготвен личен състав със сфигмоманометър (старите апарати за кръвно налягане с маншет, помпа и слушалка), което понижава риска от механически неточности. Недостатъците са свързани с достъпа до здравна услуга, въздействието на здравното лице, което може да повлияе и в двете направления - да увеличи от напрежение и стрес артериалното налягане или да го намали - в случай че пациентът се усеща по-спокоен заради това, че е в лечебно заведение. Но най-големия минус на това проучване е ограничаването му до съответния миг, посредством който не дава визия за измененията в кръвното налягане през останалата част на деня и нощта.

Домашното премерване на кръвното налягане става все по-популярно и се предлага за постоянно следене на стойностите всекидневно. Пациентите употребяват валидирани и калибрирани (които изключват апаратите за китка!!!) автоматизирани апарати за премерване на кръвното налягане, които са лесни за приложимост.

Предимствата на това проучване са, че то обезпечава измервания в естествени, ежедневни условия, което може да даде по-точна визия за действителните стойности на кръвното налягане за по-продължително следене, а минусите са в нормалната неправилна приложимост на апарата и метода на премерване. Какво имам поради: пациентът би трябвало да не е пушил най-малко 10 минути преди проучването, да не гледа вести, които са тревожни, да не се мери директно след прочувствено натоварване като мощна наслада или спор, скандал и така нататък, да не приказва по време на измерването и ръката му да стои под избрания на апарата ъгъл неподвижна до края на измерването.

Амбулаторното 24-часово мониториране на кръвното налягане (ABPM) е най-детайлният способ за премерване. Пациентът носи портативно устройство - холтер, което мери кръвното налягане през избрани шпации в продължение на 24 часа, в това число по време на сън.

Предимствата на това премерване е обвързвано с даването на подробна информация за артериалното налягане през целия ден и нощта, в това число при разнообразни интензивности и положения. Това е най-точният способ за диагностициране на " маскирана " хипертония (нормални стойности в кабинет, само че високи отвън него) и " нощна " хипертония и разрешава идентифициране на вариации в кръвното налягане, които не могат да бъдат открити при единични измервания. Недостатъците, естествено, са свързани с цената на метода, достъпа до него и неудобството за пациента по време на сън или ежедневните интензивности. Методът е механически комплициран и изисква профилирано образование на пациента.

Кога приказваме за хипертония?

Според Европейското кардиологично сдружение (European Society of Cardiology - ESC) и Европейската асоциация по хипертония (European Society of Hypertension - ESH), хипертонията се диагностицира, когато стойностите на кръвното налягане са ≥ 140/90 mmHg . Първата стойност се назовава систолично кръвно налягане или така наречен горна граница, а втората стойност - диастолично кръвно налягане или долна граница. По критериите на ESC/ESH хипертонията се класифицира като: Оптимално кръвно налягане: < 120/80 mmHg; Нормално кръвно налягане: 120-129/80-84 mmHg; Високо обикновено кръвно налягане: 130-139/85-89 mmHg; Хипертония степен 1: 140-159/90-99 mmHg; Хипертония степен 2: 160-179/100-109 mmHg; Хипертония степен 3: ≥ 180/≥ 110 mmHg и Изолирана систолна хипертония, когато има систолично кръвно налягане ≥ 140 mmHg и диастолично кръвно налягане < 90 mmHg.

Лечението на хипертонията зависи от класификацията на кръвното налягане и съществуването на спомагателни рискови фактори, органни увреждания или свързани положения.

Класификация на кръвното налягане. Кога се стартира лекуване?

Оптималното кръвно налягане не изисква лекуване. Препоръчва се поддържане на здравословен метод на живот. Такива са и рекомендациите при обикновено кръвно налягане при стойности 120-129/80-84 mmHg. При пациенти с висок сърдечносъдов риск или към този момент открити сърдечносъдови болести при високо обикновено кръвно налягане (130-139/85-89 mmHg) може да се стартира медикаментозно лекуване. В останалите случаи и при тези стойности смяна към по-здравословен метод на живот може да възстановява кръвното налягане.

Медикаментозната терапия стартира нормално при открита хипертония степен 1, 2, 3 и при изолирана систолна хипертония.

При хипертония степен 1 (140-159/90-99 mmHg) се предлага започване на медикаментозно лекуване, изключително в случай че пациентът има спомагателни рискови фактори, органни увреждания или свързани болести като диабет или хронична бъбречна болест. В допълнение се предлагат промени в метода на живот.

При хипертония степен 2 (160-179/100-109 mmHg) медикаментозното лекуване нормално се стартира незабавно , в композиция с промени в метода на живот. Пациентите в тази категория имат по-висок риск от сърдечносъдови събития и увреждане на органите.

При хипертония степен 3 (≥ 180/≥ 110 mmHg) към този момент се стартира незабавно медикаментозно лекуване и промени в метода на живот. Тази степен на хипертония е сериозна и изисква бърза и нападателна интервенция.

При изолираната систолна хипертония (систолично кръвно налягане ≥ 140 mmHg и диастолично кръвно налягане < 90 mmHg) лекуването зависи от цената на систоличното налягане и съществуването на рискови фактори. Обикновено се предлага медикаментозно лекуване при по-високи стойности или при съществуване на спомагателни опасности.

Какво значи да се промени методът на живот?

Промените в метода на живот са съществена част от ръководството на хипертонията във всички степени и касаят освен тази диагноза, само че и редица други. Както при всички, те са съсредоточени в поддържане на здравословно тегло, постоянна физическа интензивност, ограничение на алкохола и прекъсване на тютюнопушенето, уравновесена диета, само че особено при хипертонията се предлага тя да е богата на плодове, зеленчуци и нискомаслени млечни артикули, като особено внимание се обръща на понижената консумация на сол.

Следващият материал ще се спре на първичната и вторична хипертония, и ще прегледа механизма, по който рисковите фактори и другите болести водят до повишение на артериалното налягане, по какъв начин се одобряват антихипертензивните лекарства и кои храни, хранителни добавки и други лекарства би трябвало да се заобикалят при банкет на понижаващи кръвното медикаменти.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР