Туроператорите скочиха срещу намерението на здравния министър проф. Костадин Ангелов

...
Туроператорите скочиха срещу намерението на здравния министър проф. Костадин Ангелов
Коментари Харесай

Туроператорите скочиха срещу карантината от Занзибар

Туроператорите скочиха против желанието на здравния министър проф. Костадин Ангелов да вкара наложителна карантина за идващите българи от остров Занзибар в Танзания. В момента при завръщането от африканската страна би трябвало да се направи PCR до 24 часа и при негативен резултат, се отстранява карантината от РЗИ.

“Просто нямам думи в последния миг да се вкарва сходна мярка. Чартърите и хотелите към този момент са предплатени и кой ще върне парите на клиентите. За нас това значат не пропуснати изгоди, а непосредствено загуби”, разяснява пред TravelNews Красимир Златанов, шеф на “Екзотик холидей”, който провежда чартър за началото на април. Според него въвеждането на наложителна карантина ще откаже доста хора от пътуванията. Този път ще тръгнем да съдим страната, тъй като някой би трябвало да си носи следствията, изясни той.

“Имахме увещание на последната среща с проф. Ангелов, че ще има предвидимост за сектора. В останалите европейски страни вкарват ограничения за 15 дни напред, а не в последния момент”, сподели Павлина Русева, член на УС на Сдружението на туроператорите и туристическите сътрудници “Обединение бъдеще за туризма” и шеф на “Сейф травел”. В момента има българи в Занзибар с чартъри и не може да бъдат сюрпризирани при завръщането си. Други се приготвят за пътешестване през идващите дни. Всичко към този момент е платено. Карантината е сериозна административна спънка и кой ще възвръща парите, попита Русева.

Най-много чартъри до Занзибар има туроператорът “Абакс”. До момента сме осъществили 6 полета, от които нямаме нито един завърнал се и тестван у нас с позитивен резултат за ковид, разгласи Георги Пасев, маркетинг шеф на компанията. При идването на летище София непосредствено водят туристите в лаборатория. От близо 1000 индивида единствено един е извикан за още един тест, акцентира Пасев. Туроператорът получава систематизирана информация за резултатите на всеки полет.

“Ясно, е че би трябвало да се взимат ограничения с оглед повишаването на случаите в България. Но те би трябвало да бъдат учредени на обстоятелства. При негативни проби от Занзибар, няма никакво съображение за въвеждане на наложителна карантина. В противоположен случай няма никакъв смисъл от тези PCR-и и харченето на парите на хората”, изясни Пасев. Той също изиска предвидимост за сектора.

От “Абакс” имат два полета за Занзибар, които потеглят на следващия ден. Освен това предстоят други до края на март и началото на април. Всички чартъри и хотели са предплатени, които пари няма да бъдат върнати, тъй като самолетните полети не са неразрешени. Хотелите в Занзибар също не са затворени. Няма правно съображение за връщането на парите към туроператора и надлежно към клиентите. Хората обаче ще са в правото да си желаят парите, тъй като им се вкарва карантина при завръщането. Държавата би трябвало да подсигурява и да върне парите на клиентите, разяснява още Георги Пасев.

Очаквахме това да се случи, тъй като се води интернационална акция против Занзибар. Нямаме завърнал се българин с позитивен тест, разгласи Николай Александров, шеф на туроператора “Карта холидей”. Въвеждането на карантина от 14 дни в последния миг не е добра мярка. На отмора там отиват работещи хора, които си пускат отпуски и би трябвало да си плануват обстановката. Не може да им се блокира всекидневието при завръщането им, акцентира Александров. Той също чака хората да изгубят парите си при отвод от пътешестване, тъй като самолетите летят и хотелите работят.

От туроператора “Емералд травел”, който също провежда чартъри до Занзибар, към момента не са коментирали обстановката.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР