Kia представи изцяло електрическия кросоувър EV3, който илюстрира нарастващия интерес

...
Kia представи изцяло електрическия кросоувър EV3, който илюстрира нарастващия интерес
Коментари Харесай

Представиха е електрическият автомобил Kia EV3 с гласов асистент, задвижван от ChatGPT

Kia показа напълно електрическия кросоувър EV3, който илюстрира възходящия интерес на международните автомобилни производители към внедряването на генеративен изкуствен интелект в техните коли. Електрическият автомобил ще разполага с нов гласов помощник, основан на ChatGPT на OpenAI. Самата Kia също е взела участие в създаването на гласовия помощник – огромният езиков модел, който е в основата на ChatGPT, е модифициран и приспособен от автомобилния производител.

Гласовите асистенти в колите не са нещо ново, като водачите надалеч не постоянно ги възприемат позитивно. Автомобилни производители като BMW, Kia, Mercedes-Benz и Volkswagen настояват, че генеративният изкуствен интелект ще направи гласовите асистенти доста по-функционални и ще разреши на водачите и пасажерите да взаимодействат с тях по натурален метод.

Към днешна дата някои производители на коли към този момент са подхванали първите стъпки към широкомащабно внедряване на генеративен ИИ в колите. През юни 2023 година Mercedes-Benz добави диалогов бот с изкуствен интелект към своята информационно-развлекателна система MBUX. BMW и Volkswagen демонстрираха свои разновидности на тази технология на ревюто CES в Лас Вегас през януари 2024 година

Гласовият помощник Kia Assistant дебютира за първи път през април 2024 година в новия стилен седан Kia K4 с мотор с вътрешно горене. Ръководителят на отдела за дизайн на Kia, Пабло Мартинес, разкри, че в основата на огромния езиков модел на асистента с изкуствен интелект, е ChatGPT от OpenAI, само че той е „ мощно модифициран и персонализиран от автомобилния производител, с цел да разреши на клиентите да възнамеряват пътувания, да карат и да намират развлечения, в това число музика и игри “.

Първоначално електрическият автомобил ще се предлага единствено с мотор с мощ 204 к.с. (283 Нм), само че ще има два разновидността на батерията: общоприета с потенциал 58,3 kWh и Long Range с потенциал 81,4 kWh. Последната ще обезпечава пробег до 600 км по цикъла WLTP. Поддържа се бързо зареждане – от 10 до 80 % от батерията се зарежда единствено за 31 минути. Кросоувърът форсира до 100 км/ч за 7,5 секунди, а оптималната му скорост е 170 км/ч.

Kia EV3 ще бъде първият напълно електромобил в портфолиото на компанията, който ще разполага с новия помощник, основан на изкуствен интелект. Продажбите на Kia EV3 ще стартират в Корея през юли 2024 година, а в Европа кросоувърът ще се продава през втората половина на годината. Датата на началото на доставките в Съединените щати не се посочва. Цената, по предварителни данни, ще стартира от 30 хиляди $.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР