Цялостното овладяване на инфлационния процес е много трудно, тъй като

...
Цялостното овладяване на инфлационния процес е много трудно, тъй като
Коментари Харесай

Дацов: Партиите трябваше да са подготвени за проблема с тока

Цялостното преодоляване на инфлационния развой е доста мъчно, защото значително той е индуциран извън. Повишаването на цените на газа, електричеството пристигна от съответните процеси в европейския пазар. В страна, която е във валутен ръб и липсва Централна банка, която да организира антиинфлационна политика, не може изцяло да бъде овладян инфлационният развой. Това съобщи икономическият специалист проф. Ганчо Ганчев в студиото на " Денят ON AIR ".

Според него обособени цени биха могли да бъдат следени, само че това поражда други напрежения в стопанската система.

" Чисто административен механизъм, който да има единствено позитивна страна, няма. Ясно е, че като има пазарна стопанска система - управническото умеене е да не допуснеш нещо да се случи. Частично проблемите са разследване на банките, на това, че бяха нарушени пътищата на доставка, на умната политика на Европейски Съюз ", уточни някогашният заместник-финансов министър Любомир Дацов пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че казусът е и поради държанието на политиците, както и поради несъвършените механизми на регулаторите.

" Имаме най-малко три ограничения, които са външни, само че сега ръководят инфлацията. Но някои от тях ще отминат във времето ", уверен е икономическият специалист.

Проф. Ганчев разяснява и възможните последствия от мораториума.

" Ако цените бъдат замразени и разноските на някои енергодоставящи сдружения набъбнат, естествено те няма да могат да финансират своите стратегии, което може да докара до физическо прекъсване на тока и режим ", акцентира той.

По думите му мораториумът е въведен, с цел да може държавното управление да създаде ограничения за по-цялостно решение на въпроса, евентуално с преразпределение на запаси сред държавните предприятия и потребителите, компенсиране на потребителите, на енергоразпределителните сдружения, на топлофикациите.

" Проблемите с цените на силата са от много от дълго време. Партиите, които са минали през няколко избора, трябваше да имат подготвеност и да знаят какво ще вършат. Това, че ще печелят време, е недопустимо. Същото е и със опазването на здравето. В нито една политическа стратегия нямаше ясна визия какво ще се прави с публичното опазване на здравето ", сподели Дацов.

Проф. Ганчев е на мнение, че мораториумът, който беше въведен, дава обективно на държавното управление време да осмисли своите дейности и да избегне едни по-тежки последствия за стопанската система.

" Поскъпването на тока докара до това, че България има нужните запаси. Ние изнасяме електричество по високите цени, а това води до струпване на запаси в избрани играчи у нас и има какво да се преразпределя ", съобщи икономическият специалист. И добави, че всичко ще зависи от компетентността на специалистите и бързината на реакциите.

Дацов е уверен, че сега няма същински аргументи да бъде обезщетен бизнесът.

" Цената на силата в Европа е една и съща за всички. Ние не сме сложени в по-лоши условия от останалия бизнес в Европа. Там, без значение, че има схеми за подкрепяне, те не са ориентирани към целия бизнес ", посочи някогашният заместник-финансов министър.

И двамата финансови специалисти са на мнение, че инфлацията следващата година ще бъде най-вероятно над 5-6%.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР