Министърът на културата Найден Тодоров отличи на официална церемония артисти

...
Министърът на културата Найден Тодоров отличи на официална церемония артисти
Коментари Харесай

Отличия за над 80 артисти и дейци на културата за приноса им за развитието на българската духовност

Министърът на културата Найден Тодоров отличи на публична гала актьори и дейци от разнообразни области на културата за техния принос за развиването на българската нематериалност и в навечерието на 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

Официалната гала се състоя на " Сцена 17 " в и на нея участваха заместник-министрите на културата Амелия Гешева, Виктор Стоянов и Илко Ганев, както и шефове на дирекции в МК.

В началото на церемонията министър Найден Тодоров се обърна с малко обръщение към дейците на българската просвета, като в собствен жанр им описа за един филм, който е гледал преди 25 години - " Галактическа задача ". Министър Тодоров описа в резюме сюжета на фантастичния филм, който показва миролюбива извънземна цивилизация, нападната от нашественици.

Тя прихваща видеоизлъчване от Земята, в което учени им споделят по какъв начин да се спасят. Интересното в този филм е, че в процеса на деяние извънземните отвличат учените от Земята и се оказва, че учените не са учени, а актьори; а прихванатият сигнал бил филм. На въпроса: " Защо снимате нещо, което не е истина? " актьорите дали отговор: " Защото това е изкуство! ".

Рашко Младенов получава Наградата на Министерството на културата " Златен век " - огърлие и Грамота от министър Найден Тодоров (Снимка: Александра Антонова/BulFoto)

" Тогава за първи път си зададох въпроса: " Значи ролята на изкуството не е да ни дава истината? Каква тогава би трябвало да бъде ролята му? ", показа министър Тодоров и напомни, че Министерството на културата чества 24 май дружно с хората на науката, които търсят истината, а в България, в продължение на десетки години след Освобождението, Министерството на културата и Министерството на образованието и науката са били едно цяло.

" Едните търсят истината, а другите очевидно я заобикалят. Какво тогава търсим? Има една доста хубава имитация, приписвана на огромния мексикански стихотворец Сезар Круз - че ролята на изкуството е да успокои тези, които са в паника и да разтревожи прекомерно спокойните.

Мисля, че тъкмо последното е огромната роля на изкуството - да ни изкара от зоната ни на комфорт, с цел да стартираме да се развиваме. Защото до момента в който сме в зоната си на комфорт, нито науката ще върви напред, нито обществото ще върви напред и постепенно ще загинем ", сподели министър Тодоров.

Проф. д.и.н. Станислав Станилов получава Наградата на Министерството на културата " Златен век " - огърлие и Грамота от министър Найден Тодоров (Снимка: Александра Антонова/BulFoto)

Той се обърна към отличените и гостите с думите: " Искам да благодаря на всички Вас за това, че ни изкарвате от зоната ни на комфорт. Благодарение на хора като Вас българският народ е претърпял тежки епохи и още е тук. Благодарение на Вас през днешния ден се надявам, че ще реализираме едно бъдеще, в което няма да се срамим от нашите деца. Благодаря Ви доста и прелестен празник на следващия ден! ".

Престижните оценки на Министерството на културата по случай 24 май получиха актьори, музейни експерти, читалищни деятели, писатели - персони от разнообразни области на духовния живот и просвета.

Доц. доктор Никола Лаутлиев получава Наградата на Министерството на културата " Златен век " - огърлие и Грамота от министър Найден Тодоров (Снимка: Александра Антонова/BulFoto)

Награда на Министерството на културата " Златен век " - огърлие и Грамота за извънреден принос в развиването и одобряването на българската просвета и национална еднаквост и във връзка 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност получиха: Валя Балканска, Рашко Младенов, проф. д.и.н. Станислав Станилов, Атанас Киряков, доцент доктор Никола Лаутлиев, доцент доктор Красимира Александрова.

По-късно ще получат своите огърлия Силви Вартан и Соня Йончева.

Атанас Киряков получава Наградата на Министерството на културата " Златен век " - огърлие и Грамота от министър Найден Тодоров (Снимка: Александра Антонова/BulFoto)

Специален привет към гостите на церемонията с песента " Малка мома " насочи първокласничката Рая Щърбанова, която е ученичка в Националното музикално учебно заведение " Л. Пипков " към Министерството на културата. Сред отличените млади гении бяха Филип Ангелов, петокласник от НМУ " Л. Пипков ", Тициано, Мари и Натали Балкански, известни като " Трио Балкански ", Марина Мравова, още веднъж от НМУ " Л. Пипков ", както и Кремена Деянова, студентка в 4 курс в НАТФИЗ " Кр. Сарафов ".

Наградата " Златен век " - звезда и грамота, за важен принос в развиването и одобряването на българската просвета и национална еднаквост, получиха доцент доктор Бони Петрунова - шеф на НИМ, Мария Траянова - режисьор и сценарист на над 40 документални кино лентата, проф. д. изк. Елисавета Вълчинова-Чендова - музиколог, професор в Нов български университет, проф. в бранш " Музика " в ИИИ-БАН.

Автор на голям брой проучвания, енциклопедия на българските композитори, доктор инж. Цветанка Апостолова - шеф на Националната професионална гимназия по полиграфия и снимка, Ели Скорчева - българска кино, телевизионна и театрална актриса, за ролята във кино лентата " Уроците на Блага ", Веселин Байчев - диригент, Мария Дуканова - дълготраен шеф на НУИ " Проф. Веселин Стоянов " в Русе, проф. Ваня Добрева - откривател на българската литература и просвета и журналист.



С премия на Министерството на културата „ Златен век “ - звезда и Грамота за важен принос в развиването и одобряването на българската просвета и национална еднаквост и във връзка 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност е отличена проф. Ваня Добрева - откривател на българската литература и просвета и журналист. През 2023 година проф. Добрева стана притежател на Националната премия за литературна рецензия „ Нешо Бончев “, връчвана от Община Панагюрище (Снимка: Минко Чернев/БТА)

Плакет " Принос в развиване на културата " и грамота за принос в развиването и одобряването на българската просвета и национална идентичност получиха научен мъжки хор " Гусла ", фолклорен отбор " Тунджа ", танцова школа " Боговица " при Народно читалище " Средец - 1926 ", Христо Копано - член на църковното настоятелство на Фондацията на българските православни храмове и неин заместник-председател в Истанбул, Кристина Патрашкова - публицист, Емил Топузов - български оператор, Андрей Цветков - български режисьор, художник, фотограф и продуцент, Владимир Шомов - български режисьор, сценарист, карикатурист и художник на анимационни филми, Коста Биков - български режисьор на игрални и документални филми, проф. доктор Михаил Мелтев - представител на актуалната българска просвета и име в документалното и игрално кино, проф. доктор Юлиян Куюмджиев - музиколог, учител и създател на книги в региона на музиката, Владимир Джамбазов - композитор на електроакустична камерна и симфонична музика, музика за спектакъл, анимационно, писмено и игрално кино, джаз и поп музика, музика за реклама и нови медии, проф. доктор изк. Розмари Стателова - музиколог, проф. Александър Текелиев - композитор, музикален възпитател и професор в НМА, Ради Радев - български диригент и композитор, Народно читалище " Св. св. Кирил и Методий - 1849 ", гр. Тополовград.



С премия на Министерството на културата „ Златен век “ - звезда и Грамота за важен принос в развиването и одобряването на българската просвета и национална еднаквост и във връзка 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност е отличена Мария Дуканова - дълготраен шеф на НУИ " проф. Веселин Стоянов " - Русе. Автор е на голям брой изявления в локални и национални медии, както и на концертните стратегии на МФ „ Мартенски музикални дни “ (Снимка: Минко Чернев/БТА)

Почетен знак " Златен век " - щемпел на Цар Симеон Велики - златен и грамота - за принос в развиването и одобряването на българската просвета и национална еднаквост, получават Живко Колев - създател на текстовете на към 1000 известни детски и хумористични песни, Любка Тинчева - шеф на Националния музей на образованието, Лия Петрова - цигуларка, Борислав Славов - композитор и продуцент на музика за видеоигри, Емилия Маркова - джаз и поп певица, Димитър Русев - композитор, китарист, водач на джаз обединения, създател и уредник на джаз фестивали и просветителни планове,

Анатолий Ключков - дълготраен учител в Държавното хореографско учебно заведение, Трифон Трифонов - с принос за културното развиване на Тополовград, Денка Евстатиева - секретар на Народно читалище " Аура-1929 " в София, Данаил Петков - заслужил читалищен деятел, доцент доктор Анета Дончева - ръководител на Българската библиотечно-информационна асоциация, проф. доктор Бранко Ристич - публицист и книжовен преводач, Ахмет Атасой - стихотворец билингвист.

Почетен знак " Златен век " - щемпел на Цар Симеон Велики - сребърен и грамота за принос в развиването и одобряването на българската просвета и национална еднаквост, получиха Силвия Стоянова - заслужил читалищен деятел, инж. Кольо Николов - заслужил читалищен деятел, Мирослава Лилова - член на настоятелството на Народно читалище " Развитие - 1869 " в Дряново, проф. Венцислав Велев - академик в региона на културните политики, Тодор Згуров - лекар по философия, Златимир Коларов - доктор, публицист и сценарист, Деян Ефтимов - шеф на художествената изложба " Елена Карамихайлова " в Шумен, Цвятко Сиромашки - ваятел



С премия на Министерството на културата „ Златен век “ - звезда и Грамота за важен принос в развиването и одобряването на българската просвета и национална еднаквост и във връзка 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност е отличена Ели Скорчева - българска кино, телевизионна и театрална актриса. За ролята във кино лентата „ Уроците на Блага “ на режисьора Стефан Командарев е удостоена е с три награди на филмовия фестивал в Карлови Вари, Чехия - " Златен глобус ", огромната премия на журито и публиката. Носител на 4 награди " Златна роза ", премия на фестивала " Златна богина ", Косово, две награди на фестивала на Червенокръстките филми (Снимка: Минко Чернев/БТА)

Официалната гала по връчване на премиите " Златен век " по случай 24 май се организира на " Сцена 17 " в Министерството на културата. В церемонията по награждаването взе участие служебният министър на културата Найден Тодоров (вдясно). С премия на Министерството на културата „ Златен век “ - звезда и Грамота за важен принос в развиването и одобряването на българската просвета и национална еднаквост и във връзка 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност е отличена Цветанка Апостолова - шеф на НПГПФ. Основател на специалностите Графичен дизайн, Компютърна графика, Компютърна анимация и Библиотекознание (Снимка: Минко Чернев/БТА)

Ива Иванова - основен организатор в музея на архитектурно-историческия резерват Боженци, Роузи Голдсмит - журналистка, работеща сферата на изкуствата и външните работи, Сюзън Къртис - публицист, притежател и шеф на издателството " Истрос букс ", Антие Конциус - изпълнителен шеф на фондация S. Fischer и създател на европейската мрежа за литература и книги " Традуки ", Катрин Буде - народен представител в Народното събрание на федерална провинция Саксония Анхалт и ръководител на парламентарна група на Германската социалдемократическа партия, участник в комисията по въпросите на културата и медиите, Гунар Шеленбергер - президент на Германския народен комитет за запазване на паметниците на културата.



С премия на Министерството на културата „ Златен век “ - звезда и Грамота за важен принос в развиването и одобряването на българската просвета и национална еднаквост и във връзка 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност е отличена Мария Траянова - режисьор и сценарист на над 40 документални кино лентата (Снимка: Минко Чернев/БТА)

Грамота за реализирани високи креативен резултати и принос към българската просвета в областите спектакъл, куклен спектакъл, цирк, актуален танц, типичен танц и хореография получават Мариела Шошкова - чиновник в Музея на националните и художествени занаяти и приложни изкуства в Троян, Александрина Михайлова - оперна певица, Владислав Стоименов - артист и режисьор, Димитър Ангелов - артист, Калоян Желев - артист, Теодор Ненов - артист, Боян Крачолов - режисьор, Теа Денолюбова - поетеса и драматург, Борис Кръстев - артист и драматург, Калина Вълчева - куклена актриса, Мария Страшилова - сценичен режисьор, Филип Миланов - хореограф, Вилиана Вълчева - диригент, Камелия Хатиб - актриса, Александра Димитрова - актриса, Яница Атанасова - хореограф, Симеон Атанасов - балетист, камерен отбор " Силуети ".



С премия на Министерството на културата „ Златен век “ - звезда и Грамота за важен принос в развиването и одобряването на българската просвета и национална еднаквост и във връзка 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност е отличена доцент доктор Бони Петрунова - шеф на НИМ, някогашен зам. министър на културата, някогашен заместник-директор на Национален Археологически Институт с Музей към Българска Академия на Науките (Снимка: Минко Чернев/БТА)

Пълен лист на наградените - на формалната страница на 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР