Френската компания Orano SA губи правото да добива уран в

...
Френската компания Orano SA губи правото да добива уран в
Коментари Харесай

Нигер отнема достъпа на Франция до едно от най-големите уранови находища в света

Френската компания Orano SA губи правото да добива уран в едно от най-големите залежи в света, откакто Нигер отхвърли проекта на френската нуклеарна компания за създаване на актива. Нигер доставя 15% от урана на Франция за нуклеарна сила.

Orano експлоатираше мината, намираща се в някогашната френска колония Нигер, само че препоръчаният френски проект за създаване на находището Imouraren „ не дава отговор на упованията на управляващите “, се споделя в на министерството на мините на Нигер, представено от Bloomberg. Говорител на държавното управление на Нигер, което пристигна на власт на 26 юли предходната година след боен прелом, удостовери писмото от 11 юни. Новото управление на страната арестува президента и разгласи, че приключва подписаното от него съглашение за военно съдействие с Франция.

„ Второто и последно уведомление ще изтече на 19 юни, след тази дата разрешението за работа на компанията ще бъде отнето “, се споделя в писмото. Говорител на Orano не отговори на настояването за коментар.

Imouraren е едно от най-големите уранови залежи в света с планирани ресурси от 200 000 тона. Orano има надзорен пакет акции в Imouraren SA, а нигерийската Sopamin SA управлява останалите 33,35%.

След военните преврати в Мали, Буркина Фасо и Нигер западните медии упрекнаха Русия, че измества Запада в тази част на света. Русия изпрати военни инструктури за образование на локалните войски в Нигер, които от години се борят с тероризма в района. Съединени американски щати също имат военна база в Нигер, като нигерското държавно управление изиска американските войски да изоставен страната. В момента американски и съветски военни разделят една и съща база в Нигер.

През юли предходната година съветското държавно управление отписа 23 милиарда $ дълг, исторически изискуем от африканските страни, съобщи президентът Владимир Путин на руско-африканския конгрес в Санкт Петербург. Русия също ще отдели повече средства, с цел да помогне за развиването на континента, съобщи Путин.

„ Общият размер на дълга на африканските страни, отписан от Русия, възлиза на 23 милиарда $, като други 90 милиона $ ще бъдат отпуснати за същите цели “, сподели той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР