Сред най-видимите негативни последици от пандемията в България е резкият

...
Сред най-видимите негативни последици от пандемията в България е резкият
Коментари Харесай

Продължителността на живота расте, но изостава значително от европейската

Сред най-видимите отрицателни последствия от пандемията в България е внезапният спад на предстоящата дълготрайност на живота – с съвсем две години.

Новопубликуваните даннисочат къмбързо възобновяване на знака, макар че той към момента остава както зад пред-пандемичните си нива, по този начин и спрямо по-развитите страни на Европейски Съюз,посочва в собствен анализИнститута за пазарна стопанска система (ИПИ).
Продължителността на живота пораства, само че остава надалеч зад европейската
Очакваната дълготрайност на живота доближава 73,5 години за интервала 2021-2023 година, на фона на 71,9 за интервала 2020-2022 година

В последния интервал, който не включва ковид-19 обаче цената на знака е с година по-висока или 74,9 години за 2017-2019 година

Бързото усъвършенстване дава всички учредения да считаме, че когато изчислението на продължителността на живота излезе изцяло отвън интервала на свръхсмъртност от ковид-19, цената на знака ще доближи тази предходна най-висока стойност и даже ще я надвиши.

От районна позиция огромните разлики сред обособените области на страната остават, като ножицата сред водачите София и Кърджали (75,4 години) и Видин (70,3) е цели пет години.
Разлика сред областите
Прави усещане и огромната разлика сред областите в Южна и Северна България, като на Север, в случай че оставим настрани Габрово и Варна, продължителността на живота е сензитивно по-ниска.

Интересно е и скупчването на няколко области с релативно висока дълготрайност на живота в Родопите – Смолян, Кърджали и Хасково са измежду водачите в страната, макар че са на опашката по икономическо развиване.

Текстът е препечатан от. Заглавието е на Дарик.бг
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР