Три вида пенсионни продукти ще бъдат изплащани от универсалните пенсионни

...
Три вида пенсионни продукти ще бъдат изплащани от универсалните пенсионни
Коментари Харесай

На първо четене: Одобриха изплащането на втора пенсия

Три типа пенсионни артикули ще бъдат изплащани от универсалните пенсионни фондове, плануват признатите на първо четене промени в Кодекса за обществено обезпечаване. Вносител на измененията е Министерският съвет. Законопроектът бе гласуван с 98 гласа " за ", седем - " срещу " и 63-ма въздържали се, заяви бТВ.

Трите типа пенсионни артикули, които ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове, са пожизнена пенсия за напреднала възраст, разсрочено заплащане на средствата по самостоятелната партида и еднократно заплащане в случаите, когато насъбраните средства са незадоволителни за разпределяне на посочените два типа пенсионни продукта, се показва в отчета на обществената комисия.

Регламентират се главните правила за разпределяне, погашение и преизчисляване на пенсиите, правата на наследниците на обезпечените права. Изрично се планува, че спомагателният размер на спомагателната пожизнена пенсия за напреднала възраст и на разсроченото заплащане не могат да бъдат по-малки от тези, които се получават на база на брутния размер на осигурителните вноски, за което се основава спомагателен запас, написа в отчета на комисията.

Промените дават опция на лицата, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 до 2025 година в това число, да могат да упражняват правото на избор на обезпечаване до 1 година преди тази възраст.

Този интервал се усилва гладко до 2038 година, когато обезпечаването ще може да се трансформира не по-късно от 5 години преди навършването на възрастта за пенсиониране, стимулират се вносителите.

Като съществена цел на законопроекта вносителите показват споразумяване етапа на погашение на пенсионните добавки от тъй наречените втори дирек предвид на това, че първите пенсионери се чакат през септември 2021 година, когато част от родените през 1960 година дами ще навършат пенсионна възраст.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР