Започна дългоочакваният ремонт на строително-ремонтните и реставрационни дейности на една

...
</TD
>Започна дългоочакваният ремонт на строително-ремонтните и реставрационни дейности на една
Коментари Харесай

Започна ремонт на Къщата с ангелите в Стария град

Започна дълго чаканият ремонт на строително-ремонтните и реставрационни действия на една от най-емблематичните къщи в Стария Пловдив, съобщи кореспондент на  Plovdiv24.bg.

" Стартираме реставрацията на Къщата с ангелите или още позната като къщата на Невена Атанасова. Около 400 000 лв. са средствата за ремонта, като планът би трябвало да завърши до края на годината ", посочи заместник-кметът по просвета. Вторият стадий включва поправяне на фасадата на постройката, а третият стадий - реституция на археологията, защото част от крепостната стена минава през двора ", добави той.

През 2021 година къщата е предоставена от Община Пловдив на Регионален етнографски музей – Пловдив за безплатно прилагане. Тя се намира на ул. " Съборна № 20 “ и е употребена за хостел. Проектът за смяна на предназначението е утвърден от НИНКН.

След извършена социална поръчка следва постройката да бъде преустроена във филиал на Етнографския музей.

" С тази постройка, която е на 4 етажа, решаваме казуса с фондохранилището, на етаж и половина ще има нова експозиция, ще има и музеен учебен център. Успяхме да изготвим план и ще върнем остарелия тип на къщата. " Това съобщи Ангел Янков, шеф на Регионалния етнографски музей.

Част от експозициите ще бъдат оживени с нови технологии, откакто Община Пловдив завоюва план по Норвежката стратегия.

" В културата на Пловдив работим за понижаване на " задушаването " на пловдивските музеи по отношение на намаляването на експозиционните площи ", показа още. Той уточни още че Археологическия и Природонаучния музей също би трябвало да разширят експозиционната си повърхност.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР